Rate this post
 • liefde voor het leven
  Rate this post

  ‘liefde voor het leven’ is de titel van het tweede magazine Nienke Blom uit Alkmaar. Zij is sinds 5 jaar zelfstandig uitvaartbegeleider en begeleider levensafronding. Haar eerste magazine ‘libelle’ kwam in de zomer van 2020 uit. Hoe kun je zoveel bezig zijn met de dood én van je leven genieten…? Juist door stil te staan bij de eindigheid, krijgt het leven meer waarde.

  Dit nieuwe magazine werd met veel liefde gemaakt. Er zijn verhalen te lezen van families die een uitvaart moesten vormgeven en dat samen met Nienke deden. Deelnemende bedrijven geven aan wat zij kunnen betekenen rondom een afscheid. Diverse onderdelen van leven, levensafronding en afscheid worden aan de hand van de seizoenen zomer, herfst, winter en lente besproken.

  De zomer staat vaak voor warmte, rijkdom, volop genieten, ontspanning. In dit seizoen sta je volop in het leven. Je bent er nú. Misschien denk je niet echt aan ‘later,’ ben je onbezonnen, alles kan en mag. Je maakt herinneringen. In het magazine lees je over iemand die plotseling overleed.

  De herfst heeft mogelijk een heel andere functie: terugkijken, herinneringen terughalen, beseffen wat geweest is en dat dat niet meer terugkomt. Ook kun je je bewust worden van het feit dat je leven een keer gaat stoppen. Jij zou je kunnen voorbereiden op je afscheid en je ‘uitzet’ als het ware al kunnen verzamelen. In het magazine kun je lezen over een vrouw die wist dat ze zou overlijden, en haar hele uitvaart voorbereidde, als het ware haar uitzet voor haar uitvaart maakte.

  In de winter kan het koud, donker en eenzaam zijn. Verdriet heeft een duidelijke plaats. Soms sta je stil bij dat verdriet. Het Gouden Rouwboek biedt hierbij ondersteuning. Het expertisecentrum Sterven geeft aanwijzingen wat te doen als iemand die dicht bij je staat sterft; het daadwerkelijke moment van overlijden.

  Wanneer de lente komt, bloeit de natuur op. Letterlijk groeien planten en dieren. Het kan symbolisch ook staan voor groei en zelfontplooiing. Voor nieuwe dingen leren en aandacht voor jezelf. Zorgen voor jezelf. In dit deel van het magazine lees je over bedrijven die jou kunnen ondersteunen wanneer je rouwt en bedrijven die begeleiden bij persoonlijke ontwikkeling.

  Welke gedachten en gevoelens heb jij bij de verschillende seizoenen? Welke is jouw favoriet? En bij welk seizoen hoop je dat deze snel voorbij is?

  Nieuwsgierig geworden naar het magazine? Begin december is het magazine op diverse plaatsen te krijgen. Mail voor meer informatie naar nienke@libellealkmaar.nl.
  Meer lezen? Libelle heeft een uitgebreide en onlangs vernieuwde website. Kijk eens op www.libellealkmaar.nl.
  Kennismaken met Nienke? Bel of mail op een moment dat jij eraan toe bent. Het maakt niet uit of je nu jong, oud, ziek of gezond bent.

  Het leven
  Een uitgebreid artikel in het magazine gaat over Anderson Farah’s nieuwste schilderij met de titel ‘het leven.’ De buitenpanelen zijn te zien op de voor- en achterkaft van het magazine. Het schilderij kan open en dicht; het is een drieluik. Wanneer je het opent, komen de vier seizoenen in beeld. Anderson maakte dit schilderij samen met Nienke; zij ‘schilderde’ met zijn handen. Er zijn zóveel details in het schilderij te zien, dat het de moeite waard is om erbij stil te staan.

  Elk figuur heeft vleugels en wordt omlijst met elementen die staan voor een seizoen, zoals bloemen, herfstbladeren en ijskristallen in de onderrand van het schilderij. De kleur van de vleugels is in elk seizoen anders: blauw voor de zomer, bruin voor de herfst, grijs voor de winter en paars voor de lente. Het teken van oneindigheid, de liggende acht of lemniscaat, verbindt alle seizoenen met elkaar op de achtergrond. Het staat voor oneindige liefde. Waar je ook gaat in je leven: de liefde van anderen gaat met je mee. Ook als je geliefden overleden zijn, gaan ze mee op jouw weg door de seizoenen. In je hart, in je gedachten, in energie rondom je.

  Op de vleugels zie je veel details die passen bij het leven. Deze details zijn steeds dezelfde, terwijl de kleur van de vleugels in elk seizoen anders is. Wat Anderson hiermee wil aangeven is: de seizoenen wisselen, een mensen kan zich aanpassen aan de omstandigheden en ook bij zijn of haar eigen basis blijven. Zo geldt het ook voor de dingen die je meemaakt in jouw leven. Sta open, ontvang, leer ervan, maar blijf jezelf en geniet in de tussentijd.

  – De muziekbalk kan staan voor de muziek in jouw leven. Op welke muziek danste jij?
  – De sleutel bovenaan heeft de vorm van een hart; de sleutel naar je hart. Aan wie geef je die? En opende je jouw hart echt tijdens dit leven?
  – Ook staat er een druppel, een traan. Welke vormen en kleuren en emoties hebben tranen voor jou?
  Het ei kan staan voor een nieuw begin. Zoals je ergens vandaan komt vóór je geboorte, zo ga je ergens heen na je overlijden. Dit hoeft geen einde te zijn.
  – Het Ankh-teken eronder staat symbool voor leven, onsterfelijkheid en eeuwig geluk.
  – De vleugel laat een hart zien met een figuur erin. Dit is een vlinder, of een engel met de armen gespreid. Dit kan staan voor de engel die jouw gids mag zijn, er voor jou is wanneer je sterft.
  – De boom onderaan staat voor wijsheid en voor de cirkel van het leven; met wortels voor stevigheid, de boom die bladeren heeft en fruit geeft. En wanneer het rijpe fruit in de zomer en de bladeren in de herfst op de grond vallen, geven ze voeding aan de aarde en aan de boom en is de cirkel rond. In het bladerendek zie je de ogen; divers als de ogen van alle volkeren – verschillend én met elkaar verbonden.
  De zonnebloem staat voor de zomer, de zon, de warmte. Zonnebloemen bewegen naar het licht – liefde voor het leven, liefde voor het licht.
  – De zon zie je onderaan elke vleugel. Is het een zonsopgang of een zonsondergang? Of beide? Zal het zijn dat als de zon ergens ondergaat, hij elders op komt? Welke betekenis het ook heeft, de zon is van levensbelang. De zon is misschien wel ‘het leven.’

  Anderson Farah is een Braziliaanse Alkmaarder. Bij velen is hij bekend als regisseur en acteur bij het Vrij Zijn Theater uit Alkmaar. Hier worden theatervoorstellingen gehouden, theaterlessen gegeven en er is een galerie met Anderson’s kunstwerken. Daarnaast is Anderson nog veel meer: een veelzijdig kunstenaar in alle facetten.

  Voor libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding schilderde Anderson het logo en een drieluik met de titel ‘het leven.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply