Rate this post
 • Liever leven met minder pijn
  Rate this post

  Lage rugpijn, zenuwpijn of beenpijn door een hernia. Zo’n 2,5 tot 3 miljoen mensen in Nederland hebben voortdurend chronische pijn. Hun pijnklachten hebben veel invloed op hun leven. Katlijn van der Haagen: ‘Dat gold ook voor mijn man, Mathijs Spelt uit Utrecht. Hij is 57 jaar. Gelukkig is dat voor hem verleden tijd sinds hij pijnbehandelingen krijgt in het Diakonessenhuis.’

  Matthijs: ‘Mijn hele leven heb ik al pijn in mijn rug. Maar tien jaar geleden werd het ineens erger en kreeg ik last van uitstralingen naar mijn been. Dagelijkse bezigheden gingen steeds moeizamer. Een stukje wandelen was al snel te veel. Het voelde voortdurend alsof ik met enorme spierpijn rondliep. Ik besloot me te laten onderzoeken en kwam terecht op de polikliniek Pijnbehandeling in het Diakonessenhuis. Uit een MRI-scan bleek dat ik een kanaalstenose heb. Door een verschoven rugwervel is een zenuwkanaal versmald. Dat veroorzaakte de hevige pijn, vergelijkbaar met een hernia.’

  Regelmatig een pijnbehandeling
  Katlijn: ‘In het Diakonessenhuis kreeg Mathijs uitgebreid uitleg over pijnbehandeling. Dokter Borgdorff raadde een operatie af, omdat die niet zonder risico’s was. Bovendien kon een operatie voor nieuwe complicaties zorgen, waardoor Mathijs nog verder van huis zou zijn. Met pijnbestrijding zou hij volgens de dokter weer goed kunnen functioneren. De pijnbehandeling die hij krijgt, bestaat uit regelmatige ruggenprikken met een verdovend en ontstekingsremmend effect. De eerste keer zo’n naald in mijn rug vond hij best eng. Gelukkig stelden de arts en verpleegkundigen hem gerust. Daardoor voelde hij zich op de afdeling Pijnbehandeling op z’n gemak.’

  Pijn geen belemmering meer
  ‘De arts heeft niets te veel gezegd: dankzij de pijnbehan­deling is zijn chronische pijn grotendeels verdwenen. Om de vier maanden gaat hij naar het Diakonessenhuis voor een nieuwe prik. Deze afspraken kan hij zelf inplannen. De behandelingen verlopen altijd snel en efficiënt. Na de prik verblijft hij een uurtje in de uitslaapkamer en daarna mag hij weer naar huis. Verder houdt hij zijn spieren soepel met fysiotherapie en regelmatige lichaamsbeweging. Pijn vormt geen belemmering meer in zijn leven. Hij wandelt weer heerlijk met de hond en slaat regelmatig een balletje op de golfbaan met mij. Hij staat weer volop in het leven.’

  Vrijheid
  ‘Toen duidelijk werd dat Mathijs een kanaalstenose heeft, hebben we alle opties afgewogen. Een operatie zagen we niet zitten, ook omdat de arts dat afraadde. Wij wilden vooral graag dat Mathijs zijn dagelijkse leven weer zou kunnen oppakken, zonder die voortdurende pijn. Dankzij de pijnbehandeling kan hij dat gelukkig. Ik ben een paar keer meegegaan naar het Diakonessenhuis. De betrokkenheid en het vertrouwen dat de arts wekte, vond ik erg prettig. Maar het belangrijkste is dat mijn man zijn vrijheid weer terug heeft.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply