Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Littekens? De huidtherapeut geeft advies…
    Rate this post

    Littekens zijn vaak erg ontsierend. Iedereen heeft wel een litteken. Maar wat als het pijn doet of niet mooi uitziet? Dan kan de huidtherapeut je helpen.

    Een litteken ontstaat altijd uit een wond. Als de wond­genezing normaal verloopt, ontstaat er een mooi glad en soepel litteken. Na een trauma door een ongeval of operatie kunnen vervelende littekens overblijven. Deze littekens kunnen pijn doen, jeuken, verkleuren, ­dikker worden en/of vast gaan zitten aan het onderliggende weefsel, waardoor een bewegingsbeperking kan optreden. Maar vergeet ook zeker niet de acnelittekens. Vaak zijn mensen blij dat ze van de acne af zijn, en dan blijven er vaak nog littekens achter. Kleine putjes en ­vlekjes zijn veel voorkomende verschijnselen.

    Er bestaan verschillende soorten littekens:

    Atrofische littekens
    Bij deze littekens is er sprake van een zeer dun laagje ­littekenweefsel. De littekens kunnen verzonken zijn in de huid of een ‘sigarettenpapier’-aspect hebben. Dit soort ­littekens worden wel gezien als restanten van huid­beschadigingen na infecties (virus, schimmel) en na radiotherapie (bestraling).

    Hypertrofische littekens
    Deze ontstaan bij overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid, waardoor sterk verdikte littekens ontstaan. Het zijn dikke, roze strengen en plaques op de huid die circa 3 weken na de verwonding ontstaan en in een periode van maanden tot een jaar voortdurend dikker worden. Vooral de huid boven het borstbeen, de schouders, de nek en de oren is geneigd tot de vorming van deze hypertrofische littekens. Een aanleg tot het vormen van deze littekens is vaak rasgebonden, ofwel komt het in de familie voor.

    Keloïd
    Een bijzonder soort hypertrofische littekens zijn Keloïd-littekens. Terwijl gewone hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats van de verwonding, groeien keloïden over de grenzen van de verwonding heen, en kunnen ze zo betrekkelijk grote huidgebieden bedekken.

    Littekens na acne
    Dit kunnen kleine putjes zijn, glooiende littekens en ook weer de atrofische littekens.

    Littekens na brandwonden
    Dit kunnen zowel atrofische als hypertrofische littekens zijn.

    Behandelwijze
    Littekentherapie bestaat in de meeste gevallen uit littekenmassage of fascietechniek (rekken van de tussengelegen weefsels). Door middel van deze massage kan een verkleefd litteken (een litteken dat vastzit aan het onderliggende weefsel) losgemaakt worden. De doorbloeding verbetert en het litteken voelt soepeler en losser. Pijn, doof gevoel, kleurverschillen en bewegingsbeperkingen kunnen hierdoor verminderen.
    Hypertrofische littekens (verdikte littekens) zijn eveneens goed te behandelen. Door massagetechnieken en vacuümtherapie (LPG / endermologie) worden ze soepeler. Om de roodheid en jeukklachten te verminderen, kan gebruik worden gemaakt van siliconenpleisters. Tevens kan LED-licht uitkomst bieden.
    Acnelittekens kunnen heel mooi behandeld worden door middel van chemische peelings, microdermabrasie en de Dermaroller.

    Benieuwd wat voor resultaat haalbaar is voor jouw litteken? Of wil je meer weten over de verschillende behandel­technieken? Neem dan contact op met de praktijk via 030-6667960, stuur een mailtje naar info@puurhuidzorg.nl of kijk op www.puurhuidzorg.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply