Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Live life to the fullest!
    Rate this post

    Als je geboren wordt met het syndroom van Turner, een chromo­somale afwijking, verloopt jouw leven nét iets anders dan bij iemand die dit syndroom niet heeft. Dan kun je best wat advies van een ervaringsdeskundige gebruiken.

    Het Syndroom van Turner is een aangeboren chromosomale afwijking die bij circa 1 op de 2500 vrouwen voorkomt. Vrouwen met dit syndroom zijn vaak kort van stuk, hebben een brede, korte nek en opgezette handen en voeten. Ook hebben ze vaak hart- en schildklieraandoeningen. In de puberteit blijft de ontwikkeling van de borsten en de menstruatie vaak achter. Door een tekort aan geslachtshormonen zijn vrijwel alle vrouwen met Turner onvruchtbaar. Helen Mijnarends: ‘Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van het syndroom van ­Turner. Mede door mijn functie als bestuurslid van Turner Contact Nederland heb ik nóg meer inzicht gekregen in de diverse problemen waar vrouwen met Turner tegenaan lopen en help ik hen daar graag bij.

    Behoorlijke doorzetters
    Qua intelligentie doen wij niet onder voor vrouwen zonder het syndroom van Turner. Zelf heb ik bijvoorbeeld Psychologie gestudeerd, maar de informatieverwerking kost bij ons wat meer tijd. Ook multitasken is lastiger voor ons: we kunnen ons het beste focussen op één ding tegelijk. Met de theorie hebben we geen problemen, maar zodra we het moeten toepassen in de praktijk, vraagt dat zelfstandigheid en initiatief. Daar lopen vrouwen met Turner nog wel eens op vast. Hier coach ik ze dan ook graag bij. Met een aantal handige tools kunnen ook zij prima ­functioneren in hun werk en in hun privéleven. Al met al zijn vrouwen met het syndroom van Turner behoorlijke doorzetters en heel behulpzaam en sociaal. Mooie eigenschappen in een maatschappij waarin het steeds meer draait om snelheid en individualiteit!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply