Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Logopedie: meer dan spraak alleen
  Rate this post

  Heeft jouw kind ook moeite om zich op een goede manier uit te drukken? Heb je het idee dat je kind moeite heeft met het vertellen van verhalen, zoals over wat het beleefd heeft? Of kan je kleine misschien niet genieten van een lekker fruithapje of een sapje, omdat het moeite heeft met eten?

  Als ouder wil je niets liever dan dat je kind lekker zelfverzekerd is en zich gelukkig voelt, maar wat als het even niet zo lekker loopt? Waar ga je dan naartoe voor hulp?

  Onzeker en onbegrepen
  Zowel thuis als op school kan het lastig zijn om met spraak- en taalproblemen om te gaan. Je kind voelt zich onzeker of onbegrepen en wordt steeds stiller. Het is dan ook erg belangrijk om problemen in de communicatie vroegtijdig te herkennen. Verstoringen in de taalontwikkeling kunnen namelijk signalen en voorlopers zijn van latere taal- en leerstoornissen. Ook kan het gedragsproblemen veroorzaken. Hoe eerder je kind begeleiding krijgt, hoe beter dit is voor de taalontwikkeling, en de ontwikkeling van je kind in het algemeen.

  Psychologische ondersteuning
  Een logopedist kan deze begeleiding bieden. Die houdt zich niet alleen bezig met spraak of taal op zich. Er zit ook een psychologisch stuk aan vast dat direct in verband staat met de spraakontwikkeling. Doordat een logopedist positieve feedback geeft, groeit je kind en krijgt het een positiever zelfbeeld. Het doel van de logopedist is om het meeste uit je kind te halen en het tot maximale ontplooiing te laten komen op het gebied van communicatie. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat logopedisten ook kunnen helpen bij problemen met schriftelijke communicatie, zoals tekstbegrip, lezen en spellen.

  Samenwerking
  Ieder traject begint met een uitgebreid intakegesprek. Ook doet de logopedist onderzoek en als daaruit blijkt dat een logopedische behandeling noodzakelijk is, wordt een behandelplan opgesteld. Dit doet de logopedist altijd in samenspraak met de cliënt of de ouders van een cliënt. Wanneer het om de behandeling van een kindje gaat, zijn ouders bij de sessies aanwezig. Het is daarnaast ook belangrijk om tijdens de behandeling van een kind contact te houden met de school en anderen uit de omgeving. Zo kan iedereen zich ervoor inzetten om kinderen met problemen vooruit te helpen. Een goede samenwerking zorgt namelijk voor het beste resultaat!

  Veel meer dan stem- en spraakproblemen
  Er wordt nog steeds vaak, ten onrechte, gedacht dat logopedisten alleen hulp bieden bij stem- en spraakproblemen, maar logopedische zorg gaat veel verder. Zo kun je bij de logopedist ook terecht voor:
  – taalproblemen (taalontwikkeling)
  – eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen
  – afwijkende mondgewoonten
  – ademproblemen (bijvoorbeeld hyperventilatie)
  – problemen met de auditieve vaardigheden als voorwaarde voor het leren lezen en spellen
  – sensorische informatieverwerkingsproblematiek, gekoppeld aan één van bovenstaande problemen

  Wist je dat …
  … logopedie ook in 2020 onder de basisverzekering valt en dus door je zorgverzekeraar vergoed wordt? Let op: je betaalt wel het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent.

  Over De Zaanse Logopediepraktijk
  Bij De Zaanse Logopediepraktijk werken 5 logopedisten met ieder hun eigen specialisatie. De logopedisten behandelen baby’s, kinderen en volwassenen met uiteenlopende klachten, waaronder stotteren, slissen, stemproblemen, communicatie- en ontwikkelingsstoornissen, spraakproblemen, slechthorendheid, ziekte van Parkinson en afasie. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply