Rate this post
 • Logopedie: ook bij taalproblemen
  Rate this post

  ‘Logopedie… Dat is toch iets met slissen en stotteren?’ Ja, dat klopt, maar logopedie is nog veel meer. Logopedie helpt onder andere ook mensen met taalproblemen. Dat kunnen volwassenen zijn, maar ook kinderen. Bij kinderen worden problemen met taal vaak niet herkend, omdat het kind wel verstaanbaar praat. Toch kunnen de gevolgen van een minder goede taalontwikkeling groot zijn.

  Taalproblemen kunnen heel verschillend zijn. Om een taal goed te spreken, moet je best veel kunnen. Denk maar aan het leren van een vreemde taal: je moet nieuwe woorden leren en de grammatica gaan beheersen om goede zinnen te kunnen maken en te begrijpen wat er gezegd wordt.

  Leuke werkvormen
  Een logopedist doet onderzoek naar de taalontwikkeling en kijkt waar dat kind problemen mee heeft. Daar gaan ze dan samen aan werken in de behandeling. Bij jonge kinderen gebeurt dat heel spelenderwijs, maar ook bij oudere kinderen wordt zoveel mogelijk geoefend met leuke en aansprekende werkvormen. Thuis moeten de oefeningen wel worden herhaald, om meer effect te behalen. Een kind moet een nieuw woord 7 tot 10 keer horen in verschillende situaties om het woord te leren. Een kind dat niet taalgevoelig is, heeft veel meer herhaling nodig en daar helpt de logopedist bij. Logopedie wordt gelukkig uit de basisverzekering betaald en is dus voor iedereen toegankelijk. Je kunt altijd contact opnemen voor meer informatie of vrijblijvend advies.

  Kijk voor tips en leuke spelideeën hoe je thuis de taal van je kind kunt stimuleren op onze Facebookpagina: www.facebook.com/rondomtaal.

  Logopediepraktijk Rondom Taal is onderdeel van het ­Kinderbehandelcentrum Zutphen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply