Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Los problemen uit het verleden op
    Rate this post

    Ongeboren en pasgeboren kinderen zijn kwetsbare wezentjes. Werd vroeger gedacht dat zij niets voelen, nu weten we dat ervaringen in de moederschoot, of tijdens het geboorteproces of de eerste levensjaren zo overweldigend kunnen zijn, dat het hen traumatiseert. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij lichamelijke of psychische nood van de moeder, complicaties bij de bevalling, sterven van een tweelingbroertje of -zusje in de buik, abortuspogingen, medische behandelingen, ziekte of depressie van de moeder waardoor op dat moment de wezenlijke gevoelens van het kind niet kunnen worden erkend.

    Deze vroegkinderlijke ervaringen laten onbedoeld hun sporen na in de ontwikkeling van een mens. Vaak worden gedrags- en relatieproblemen en gezondheidsklachten niet in verband gebracht met deze heftige gebeurtenissen. Volwassenen en kinderen die zich hierin herkennen, kunnen last hebben van onverklaarbare klachten zoals migraine of nek- en schouderklachten. Er kan sprake zijn van concentratieproblematiek, moeite om zich ergens ‘op de plek te voelen’, weinig eigenwaarde of zelfvertrouwen of het lastig vinden om zelf initiatieven te nemen. Het kan ook voorkomen dat ze niet te teveel prikkels kunnen hebben, behoefte hebben aan veiligheid of last hebben van beperkende overtuigingen.

    Door meerdere generaties heen
    Deze ervaringen laten hun sporen na, soms zelfs door meerdere generaties heen. Volwassenen en kinderen die zich hierin herkennen doen er goed aan eens anders te kijken naar de problematiek die ze tegenkomen. Zelfs heftige gebeurtenissen uit de jeugd van de ouders of grootouders kunnen nog steeds van grote invloed zijn op het leven van de kinderen erna. Kinderen en of volwassenen ervaren soms in hun leven daarna een eenzaamheid of verlatenheid die niet te verklaren is en die ze zelfs kunnen voelen met veel mensen om zich heen. Maar ook kennen ze zowel het ­verlangen naar nabijheid van de ander als afgrenzing. Dit blijkt dan soms heel lastig te zijn. Sommigen ervaren niet te verklaren angsten, onderdrukte woede of onderdrukt verdriet. Vaak teveel zelfopoffering en extreme teruggetrokkenheid. Dit kan leiden tot relatieproblemen, problemen op het werk of depressies.

    Samenhang inzichtelijk maken
    Om de samenhang van deze bovenstaande problematieken inzichtelijk te maken, werkt IntrinsiEQ met een methode waarin blootgelegd kan worden waardoor de gedrags­problematiek en/of klachten ontstaan en welke onderliggende blokkades te maken hebben met die heftige gebeurtenissen. Hiermee kunnen verstrikkingen, die er onbewust hedendaags nog kunnen zijn, worden opgelost. IntrinsiEQ werkt vanuit deze methodiek met zowel kinderen als volwassenen. Herken je je eigen kind of jezelf? Weet IntrinsiEQ te vinden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply