Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Dat lucht op het ligt niet aan jou!
  Rate this post

  Op zaterdag 26 mei heeft Huid- en ­Oedeemtherapie Kempers een zeer geslaagd lipoedeemevenement ­gehouden in het Medisch TrainingsCentrum de ­Viergang. Dit evenement was gericht op vrouwen met lipoedeem en bedoeld als informatiebeurs.

  Lipoedeem is een zeer lastige aandoening, maar toch is het bij veel lipoedeemcliënten een opluchting als de diagnose gesteld wordt. Vaak is men al jaren bezig met afvallen. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn. Als je dan hoort dat het niet aan jou ligt, maar dat er een diagnose gesteld is, wordt dat als een behoorlijke opluchting ervaren. De huid­therapeuten merken immers nog iedere dag hoe onbekend het fenomeen ‘lipoedeem’ is en hoeveel vooroordelen er nog steeds bestaan. Om alle vrouwen met lipoedeem een hart onder de riem te steken, heeft Hélène Kempers dit evenement opgezet.

  Ervaringsdeskundigen
  Huid- en Oedeemtherapie Kempers heeft dit evenement kunnen realiseren in samenwerking met LPG, Thuasne, Doctor Life, Medi en diëtiste Claudia. Ook waren er twee ervaringsdeskundigen omtrent lipoedeem en liposuctie aanwezig om hun kennis en ervaring met de bezoekers te delen. Fysiotherapeut en echografist Ruud Lindenburg heeft de gehele middag echo’s gemaakt bij de bezoekers om het lipoedeem zichtbaar te maken. Echografie is een unieke methode om het lipoedeem te diagnosticeren! De samenwerking tussen Huid- en Oedeemtherapie Kempers en Ruud Lindenburg is daarom erg waardevol.

  Plaatselijke vetophoping
  Lipoedeem is een chronische, veelal pijnlijke aandoening waarbij vetweefsel niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld is. Op de heupen, dijen, (onder)benen, binnenkant van de knieën of armen kan een plaatselijke symmetrische vetophoping ontstaan. De handen en voeten blijven vrij van vetophoping. Het verliezen van gewicht zal lipoedeem bijna niet beïnvloeden. Het onderhuidse vetweefsel kan de lymfvaatjes in de onderhuid dichtdrukken, waardoor er dus lipo- of lymfoedeem kan ontstaan. Hoe lipoedeem ontstaat, is nog niet bekend. Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door overmatig eten! Hormonale en erfelijke factoren spelen een belangrijke rol. Lipoedeem komt tot uiting bij grote hormonale wisselingen zoals de puberteit, een zwangerschap of tijdens de overgang.

  Met de interventies van de oedeemtherapie kunnen de huidtherapeuten van Huid- en Oedeemtherapie H.M. Kempers veel symptomen verminderen en daardoor ook de dagelijkse belemmeringen van het lipoedeem tegengaan. In de praktijk zijn er meerdere behandelmogelijkheden om de klachten van lipoedeem te verminderen en wordt er altijd compressiemateriaal geadviseerd. In sommige gevallen kan er gekozen worden voor een liposuctie. Daarnaast werken de huidtherapeuten samen met diëtiste Claudia Arkesteijn. De juiste voeding kan wel degelijk vermindering geven van de klachten van lipoedeem! Ook is de praktijk van Hélène Kempers aangesloten bij het Netwerk voor Lymf- en Lipoedeem. Vanuit NL-net wordt er waardevolle informatie gedeeld, wordt lotgenotencontact gestimuleerd en worden beweegcursussen georganiseerd.

  Klachten die kenmerkend zijn voor lipoedeem:

  • zware benen, heupen, billen en/of armen
  • het afvallen wil maar niet lukken
  • snel last van blauwe plekken
  • ‘sinaasappelhuid’
  • verschil in kledingmaat boven- en onderlichaam

  Nieuw apparaat

  Sinds kort heeft de praktijk de behandelmogelijkheden uitgebreid met de LPG Alliance. Dit apparaat kan werken aan huidversteviging, huidverstrakking en vetvermindering en is zeer geschikt voor vrouwen met lipoedeem. Met dit apparaat wordt er een persoonlijk behandelprotocol gemaakt met de aandachtspunten die voor jou belangrijk zijn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply