Rate this post
 • Luister naar je lichaam
  Rate this post

  ‘Gewoon nergens aan denken’, ‘je hoofd leegmaken’, ‘het loslaten’. Dat zijn allemaal ­dingen die ik mensen wel eens hoor zeggen over mediteren of mindfulness. Maar als je kind heel hard huilt, je avondeten aanbrandt of je ruzie hebt met je partner, hoe toepasselijk zijn bovenstaande uitspraken dan nog?

  Mindfulness gaat over erkennen wat er is. Dus als je je gestrest, boos of uitgeput voelt, probeer je niet om het te ontkennen, maar juist te zien: ‘Dit is nu zo. Mijn lijf is gespannen. Ik voel me boos’ enzovoort.
  Want waar komt de meeste stress vandaan? Uit onze geest die wil dat de dingen anders zijn dan ze zijn: ‘Sammie zou eens rustig moeten zijn!’ of: ‘Mijn man zou een luisterend oor moeten bieden!’ Of misschien nog bekender: ‘Ik zou geen stress moeten ervaren. Ik zou hier allemaal perfect mee moeten kunnen omgaan.’
  Maar je gewenste situatie is vaak iets anders dan hoe het nu is. Het erkennen en accepteren van situaties en gevoelens: daar gaat mindfulness over. Natuurlijk ben je liever ontspannen en blij dan boos en verdrietig, maar zodra je je gaat verzetten tegen negatieve emoties, bouw je nóg meer stress op.
  Wil je meer weten over coaching en therapie op basis van mindfulness? Wil jij meer contact maken met de signalen van je lichaam? Of heb je moeite om met negatieve emoties om te gaan? Wellicht kan ik je hierin begeleiden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply