Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Luister naar je moederhart
  Rate this post

  Bij de geboorte van een kind worden automatisch de ouders geboren. En dat is niet zomaar wat! Voorheen hoefde je alleen voor jezelf te zorgen. Nu ligt de gehele verantwoordelijkheid voor dit kleine wezen in jullie handen. Opvoeden leer je niet op school, maar louter in de praktijk met vallen en opstaan. Qua opvoeden bestaan geen vaste regels. Die ongrijpbaarheid maakt dat opvoeden soms een hele kluif is. Twijfels en onzekerheid bij opvoeden zijn aan de orde van de dag. Vraag het maar eens aan een medemoeder en voor je het weet roepen jullie naar elkaar: dit is zo herkenbaar! 

  Als moeder vraag je je regelmatig af of je goed bezig bent en of je de juiste beslissingen neemt. Jezelf op de kop geven als dingen anders uitpakken dan verwacht heeft totaal geen zin. Leren luisteren naar je intuïtieve moederhart wel. Diep van binnen weet je meestal wel wat goed is voor je kind. Toegegeven, soms is het ontzettend moeilijk dit gevoel te herkennen en ernaar te luisteren. Het goede nieuws is dat je jouw zelfvertrouwen als moeder wel kunt ontwikkelen. Hoe meer je erop vertrouwt, hoe sterker je zelfvertrouwen wordt.

  Perfect bestaat niet
  Jij als ouder bent hét grote voorbeeld voor je kind en dat is best een spannende gedachte. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je alles perfect hoeft te doen. Integendeel: ook van jouw minder goed gelukte acties leert je kind enorm. Het belangrijkste is de manier waarop jij met je ‘fouten’ omgaat. Niemand is perfect en dat verwacht je kind ook helemaal niet van jou. Je mag gewoon jezelf zijn en je kind op een oprechte manier benaderen. Toegeven en sorry kúnnen zeggen, zijn zoveel belangrijker dan perfectie.

  Meer dan geluk alleen
  In deze tijd heerst bij veel ouders de overtuiging dat hun kind vooral gelukkig moet zijn. Ouders gaan ver om dit te bewerkstelligen, maar of dat verstandig is? Het leven is niet alleen maar geluk en het is voor een kind gezond om dit zelf te ondervinden. Teleurstellingen en frustraties horen nu eenmaal bij het leven. Als een kind hiermee leert omgaan, ontwikkelt het veerkracht en leert het te vertrouwen op zijn eigen innerlijke kompas. Hiermee is het beter bestand tegen de stormen van het leven.

  Groeien als moeder 
  Mocht je tegen opvoedkundige vraagstukken aanlopen, bedenk dan dat het helemaal oké om is daar wat hulp bij te vragen. We hebben vaak een hectisch leven en lopen dan dat waar het werkelijk om gaat mis. Ik bied therapie en coaching op maat voor kinderen, jongeren én hun ouders. Tijdens de begeleiding focussen we samen op kansen en mogelijkheden. Wat is er wél en hoe kan dit versterkt worden? Daardoor kun je beter omgaan met opvoedkundige moeilijkheden en leer je steeds meer te vertrouwen op je eigen kracht als ouders en als kind.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
 • Geplaatst door Saskia op maart 1, 2017, 9:14 am

  Mooi geschreven Mandy en helemaal waar!!
  Liefs

  Beantwoorden →