Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Lyme: het sluwe, kleine sluipmoordenaartje
    Rate this post

    ‘Gezond van binnen en van buiten.’ Wat betekent dat nou eigenlijk? En wat als de kans om gezond te worden eigenlijk al verkeken is voor je begint aan die gezondheid? Wat als je Lyme zou hebben?!

    Lyme is een ziekte met veel onbegrip, lijden, complexiteit en torenhoge muren waar men als patiënt maar al te vaak tegenaan loopt. Ik hoop je met dit stuk een beetje wijzer te maken in de wereld van dit sluwe, kleine moordenaartje, genaamd de teek.

    Wat is dat nu eigenlijk: Lyme? ‘Lyme disease’ is de ziekte die voortkomt uit een infectie met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kent verschillende soorten met allemaal hun eigen uit­werking op het lichaam. De meest bekende klachten zijn spier- en gewrichtsklachten met daarbij vaak vermoeidheid. Echter, na een collectieve ervaring van ruim 32 jaar in onze praktijk kan ik vertellen dat het hier zeker niet bij blijft! Mensen komen binnen in rolstoelen, met ondraaglijke pijnen, uitputtende vermoeidheid, een hoofd dat niet meer werkt (alsof er een rookgordijn over hun gedachten ligt), psychische klachten, neurologische aandoeningen zoals fybromyalgie, Multiple Sclerose, helse duizelingen en darmklachten, van milt tot ernstig. De lijst houdt hier zeker niet op!

    Besmette kinderen
    Waar komt Lyme nu eigenlijk vandaan, en waarom is het nu zo’n probleem? Lyme disease is voor het eerst geconstateerd in het dorpje Lyme in Connecticut in Amerika. Er waren steeds meer rapportages van met name kinderen met vermoeidheidsklachten en spier-/ gewrichtsklachten. Deze kinderen kregen de klachten door een toen onbekende oorzaak. Zij hadden echter wél gemeenschappelijk, dat zij recent allemaal een tekenbeet hadden gehad. De kinderen hadden na het buitenspelen in de begroeiing en de struiken het beestje opgelopen. Velen van hen kregen de kenmerkende ‘bulls eye’-kring die Lyme typeert. Na uitvoerig laboratoriumonderzoek werd bij deze ­patiënten de Borrelia burgdorferie bacterie aangetroffen. De onderzoekers stonden voor een raadsel, want deze bacterie was tot dus ver nog nooit als pathogeen, ofwel ziekmakend, beschreven in de literatuur.

    Epidemie
    In de loop van de 20e eeuwis deze ziekte uitgegroeid tot een ware epidemie. In het afgelopen jaar zijn er maar liefst 1,5 miljoen mensen gestoken door het beestje, en dan hebben we het nog niet gehad over enkele andere infectiemogelijkheden, zoals de overdracht per bloedtransfusie, onveilig seksueel contact, zwangerschap, muggen, horzels en steekvliegen. Ongeveer 20% van al deze teken is naar schatting besmet met deze bacterie. Dit varieert echter van gebied tot gebied, en op sommige plekken in Nederland kan wel tot meer dan 80% van de teken besmet zijn. Om dit in perspectief te plaatsen: in de afgelopen 5 jaar bleven we net onder de 45.000 mensen per jaar die sterven aan kanker. Als we een conservatieve schatting maken en zeggen dat ongeveer 300.000 mensen op jaarbasis de ziekte van Lyme oplopen, is dit dan die sluipmoordenaar die we missen?

    Achterhaalde protocollen
    De reguliere geneeskunde tast vaak in het duister en houdt vast aan het nu geldende Europese protocol van twee weken antibiotica en geen Lyme zonder EM (Erythema Migrans-Rode ring). Deze protocollen zijn al zo’n 15 jaar achterhaald, en er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek achteraan gehobbeld dat aantoont dat een EM niet altijd nodig is, dat antibiotica (zeker zo kort) vaak averechts werkt, dat de bloed-hersenbarrière zeker wel gepasseerd kan worden, dat de teek niet de enige vector van overdracht is en ga zo maar door. Dat dit zo’n lastige ziekte is, ligt in het feit dat de diagnose zeer moeizaam gaat. Het is een bacterie die zich goed kan verstoppen binnen de cellen van het lichaam, en het lichaam moet natuurlijk geen antistoffen tegen het lichaam zelf gaan aanmaken.

    Natural Killer cells
    Maar kan het lichaam dan niets met intracellulaire indringers? Jazeker wel: dan maakt het lichaam de hele menselijke cel kapot met behulp van de Natural Killer cells. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Het zijn de ‘soldaten’ die zo belangrijk zijn bij ernstige ziektes, weet je nog? Maar je raadt het al: deze bacterie kan ook deze verdediging omzeilen door het ‘vlaggetje’ dat de zieke cel gaat uitzenden kapot te maken, zodat de NK-cellen gewoon langsdrijven zonder dat zij een alarm zien.

    Bloedproeven en andere testen
    Hoe moet je er dan wel achterkomen of je Lyme hebt? Er zijn gelukkig veel mensen die dit probleem aan het hart gaan en steeds meer laboratoria, therapeuten en deskundigen die zich inzetten voor de onvoorstelbaar grote groep mensen die hiermee kampen. Zo zijn er meerdere laboratoria, zoals Pro Health Medical in Weert en het Borreliose Centrum Augsburg, die bloedproeven doen die wat specifieker zijn dan de reguliere testen in Nederland. Geheel waterdicht is het nog niet: ongeveer 90%. Zelf gebruik ik sinds jaar en dag de Vega-testmethodiek. In-Vitro is een niet te bewijzen methode. Jammer, want men laat hier een gemakkelijke en pijnloze testmethodiek aan zich voorbijvaren.

    Oorzaak van de aandoening weghalen
    Maar wat moet je dan doen als je Lyme hebt? Het allerbelangrijkste is dat er een behandelaar gezocht wordt met veel ervaring en een solide kennis van deze complexe aandoening; zeker als de klachten al wat verder gevorderd zijn. Wij hebben hier in de praktijk veel ervaring mee.
    Het belangrijkste aspect is dat de oorzaak van de aandoening weggehaald wordt, waarna het lichaam zelf in staat is om zichzelf weer te herstellen, af en toe met wat hulp. Maar het is zeker niet onmogelijk om hier klachtenvrij vanaf te komen, hoe vergevorderd het ook lijkt.

    Ik hoop je iets wijzer gemaakt te hebben over dit onderwerp, dat ook mij ten zeerste aan het hart gaat. De 300.000 mensen op jaarbasis kunnen wij met 4 therapeuten echt niet allemaal behandelen, al zouden we dat willen. Daarom is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid voor hun gezondheid, kennis vergaren over wat waarheid is en wat niet en zelf pro-actief worden in het nastreven van hun gezondheid!

    Heb je dus een tekenbeet gehad en/of heb je klachten, kom dan in actie!

    – Joey van Rooijen, Praktijk Iseger

    Wil je hier nog meer waardevolle tips en informatie over vinden kijk dan hier.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply