Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Lymfoedeem: snel laten behandelen!

  Bij borstkankerpatiënten kan tijdens de operatie of bestraling het lymfestelsel beschadigd raken, doordat lymfeklieren worden verwijderd of bestraald. De lymfebanen zijn dan onderbroken en kunnen hun werk niet goed meer doen. Het lymfevocht hoopt zich op in de buurt van het beschadigde gedeelte van de lymfebanen en dan kan er lymfoedeem ontstaan. Lymfoedeem ten gevolge van een behandeling tegen borstkanker kan zich ook ontwikkelen buiten het geopereerde of bestraalde gebied zoals de arm, schouder en/of rug.

  Lymfoedeemklachten (zwaar gevoel of spanning in de arm, tintelingen en/of zenuwpijn) kunnen vrij snel na de behandeling ontstaan en zijn meestal blijvend van aard. Daarom is het belangrijk om lymfoedeem zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen.

  Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?
  – manuele lymfedrainage
  – oedeem- en fibrosegrepen
  – zwachtelen
  – lymfetaping
  – Lymfapress
  – endermologie

  De behandeling
  Lymfedrainage is een massage waarbij de afvoer van het lymfevocht wordt gestimuleerd. Om de doorstroming op gang te houden, zwachtelt de therapeut na de massage je arm. Als na een aantal behandelingen de arm weer soepeler en vaak ook dunner is geworden, kan er een elastische kous worden aangemeten. Deze kous wordt dagelijks gedragen. Bij een milde vorm van oedeem kan men door middel van lymfetape ook al verlichting ervaren. Als men geen goede afvoer heeft, of wanneer de huid heel hard en stug is, kan men met endermologie de huid weer soepeler krijgen waarna men met handmatige massage verder kan. 

  Wat kun je zelf doen?
  De huidtherapeut kan je verschillende oefeningen leren die de doorstroming van het lymfestelsel verbeteren. Om de behandeling te ondersteunen, is het belangrijk dat je blijft bewegen. Bepaalde sporten zoals zwemmen, yoga en nordic walking zijn erg geschikt.

  Vergoedingen vanuit de zorgverzekering
  De behandeling van de zieke of beschadigde huid is een specialisme van de huidtherapeut. Om een vergoeding te krijgen voor een behandeling, heb je een verwijzing van de arts of specialist nodig. De vergoedingen zijn afhankelijk van de polis van de verzekering. Bij de indicatie ‘chronische behandeling’ wordt na een verplicht eigen risico de behandeling opgenomen in de basisverzekering.

  Over Dermavita
  Dermavita is een gespecialiseerde huidtherapeutische praktijk, gespecialiseerd in het verhelpen, opheffen of verminderen van een huid-stoornis of beschadigde huid. Littekens, acne, overbeharing, storende bloedvaatjes, pigmentvlekken, tatoeageverwijdering en oedeem zijn voorbeelden van problemen waarmee de huidtherapeut jou kan helpen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply