Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Lymfoedeem te lijf gaan met oedeemtherapie
    Rate this post

    Als je te maken hebt met borstkanker, komt er van alles op je af: een diagnose, operatie, okselklierverwijdering, en vaak ook bestralingen en chemotherapie. En wanneer je denkt van alles af te zijn, kan het zijn dat je maanden later nog te maken krijgt met vochtophopingen in je arm: oedeem.

    Lymfoedeem ontstaat vaak na verwijdering van de lymfeklier(en) of na bestraling tijdens de medische behandeling van kanker. Het tijdig laten behandelen van oedeem is belangrijk, omdat de situatie anders erger kan worden. Bovendien is het niet fijn om rond te lopen met een dikke arm.
    Met oedeemtherapie kun je het probleem goed beïnvloeden. Een oedeemtherapeut kan met behulp van manuele lymfedrainage (een massagetechniek) helpen om het vocht af te voeren en om de huid van de arm soepel te houden.

    Aanvullende behandelingen
    De behandelingen met lymfedrainage kunnen worden aangevuld met zwachtelen, lymftaping en het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Het zwachtelen is bedoeld om het resultaat van de lymfdrainage te behouden door een constante druk op de arm. Met lymftaping wordt er kinesiotape (een soort pleister) op de arm en/of de schouder aangebracht. De patiënt krijgt ook adviezen mee om thuis zichzelf te kunnen tapen of te masseren. Zelfmanagement is ook een sleutelwoord bij de therapie. Het dragen van een elastische kous is belangrijk. Een therapeutische elastische kous kan worden aangemeten na de periode van manuele lymfedrainage en zwachtelen.

    Begeleiding bij bewegen
    De oedeemtherapeut geeft ook oefeningen en beweegadviezen om de conditie te optimaliseren en de beweeglijkheid van onder andere de schouder te verbeteren. Ook heeft bewegen een goede invloed op het reduceren van oedeem.

    Oedeemtherapie is er, behalve voor kankerpatiënten, ook voor patiënten met lipoedeem of veneus oedeem.

    Over vlakbreikousen en rondbreikousen
    Een vlakbreikous wordt als een rechte lap gebreid, waarbij per stekenrij gemeerderd en geminderd kan worden. Hierdoor ontstaat een lap die later door middel van een naad aan elkaar gezet wordt. Het voordeel van een vlakbreikous is dat deze zeer nauwkeurig op maat gemaakt kan worden en zodoende kan worden toegepast bij afwijkende beenmaten, na traumata en in gevallen waarbij een exacte pasvorm, hoge drukken en een zo exact mogelijk drukverloop is geïndiceerd. Bij lymfoedeem wordt altijd gekozen voor een vlakbreikous.
    Een rondbreikous wordt uit één stuk gebreid en heeft geen naad. De vorm van het been wordt meegebreid. Deze kousen zijn mooier en eleganter dan vlakbreikousen en in meerdere kleuren leverbaar, maar door de elasticiteit zijn ze vaak lastiger aan te trekken, zijn ze kwetsbaarder, geven ze eerder insnoeringen en zijn ze niet geschikt voor alle aandoeningen.

    Littekentherapie
    Als gevolg van de operatie kunnen er littekens achterblijven in het geopereerde gebied. Behalve het feit dat littekens er niet mooi uitzien, kun je er ook behoorlijk last van hebben. Verharde, verkleurde, verkleefde of verdikte littekens beperken je in je bewegingsmogelijkheden. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor littekentherapie. Door het toepassen van speciale technieken, afzonderlijk of in combinatie, wordt de doorbloeding van het litteken gestimuleerd, waardoor deze soepeler wordt en minder klachten als jeuk, pijn, verkleving en oedeem geeft. Het uiterlijk van een litteken kan worden verbeterd met behulp van siliconenpleisters, medische camouflage, chemische peelingen of microneedlingtherapie.

    Over Praktijk voor huidtherapie Keuning
    Je kunt bij Praktijk voor huidtherapie Keuning terecht voor gekwalificeerde huidtherapeutische zorg. De medewerkers behandelen een breed scala aan behandelingen om huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. De praktijk is gecertificeerd door de Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen (SEMH), lid van de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH), geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en actief in bij- en nascholing om de professionaliteit en kwaliteit hoog te houden.
    Je kunt terecht op de locatie in het Martini Ziekenhuis in Groningen of in de vestiging aan de Vosseheer 7 in Donkerbroek.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply