Rate this post
 • Lymfoedeem te lijf met oedeemtherapie
  Rate this post

  Wanneer je te maken hebt met borstkanker, komt er van alles op je af: een diagnose, operatie, okselklierverwijdering, en vaak ook bestralingen en chemotherapie. En wanneer je denkt van alles af te zijn, kan het zijn dat je maanden later nog te maken krijgt met vochtophopingen in je arm: oedeem.

  Lymfoedeem ontstaat vaak na verwijdering van de lymfeklier(en) of na bestraling tijdens de medische behandeling van kanker. Het tijdig laten behandelen van oedeem is belangrijk, omdat de situatie anders erger kan worden. Bovendien is het niet fijn om rond te lopen met een dikke arm. Met oedeemtherapie kun je het probleem goed beïnvloeden. Een oedeemtherapeut kan met behulp van manuele lymfedrainage (een massagetechniek) helpen om het vocht af te voeren en om de huid van de arm soepel te houden.

  Aanvullende behandelingen
  De behandelingen met lymfedrainage kunnen worden aangevuld met zwachtelen, lymftaping en het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Het zwachtelen is bedoeld om het resultaat van de lymfdrainage te behouden door een constante druk op de arm. Met lymftaping wordt er kinesiotape (een soort pleister) op de arm en/of de schouder aangebracht. De patiënt krijgt ook adviezen mee om thuis zichzelf te kunnen tapen of te masseren. Zelfmanagement is ook een sleutelwoord bij de therapie. Het dragen van een elastische kous is belangrijk. Een therapeutische elastische kous kan worden aangemeten na de periode van manuele lymfedrainage en zwachtelen. Hiervoor werkt Fysiotherapie Hoogezand samen met OIM Orthopedie.

  Begeleiding bij bewegen
  De oedeemtherapeut geeft ook oefeningen en beweeg­adviezen om de conditie te optimaliseren en de beweeglijkheid van onder andere de schouder te verbeteren. Ook heeft bewegen een goede invloed op het reduceren van oedeem. Fysiotherapie Hoogezand beschikt over een oefenzaal in twee van de drie locaties in Hoogezand. ­

  Oedeemtherapie is er, behalve voor kankerpatiënten, ook voor patiënten met lipoedeem of veneus oedeem.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply