Rate this post
 • Maak je uitvaartwensen kenbaar
  Rate this post

  Luisteren, helpen, organiseren – en er zijn! Dat zijn de kernwoorden van Birgit Boer als we haar vragen hoe zij in haar werk staat als uitvaartverzorgster. Niet alleen luisteren, maar meer nog horen wat iemand zegt, benadrukt ze. Birgit is al jarenlang een vertrouwd gezicht in Gelderland, en sinds een paar jaar runt ze haar eigen uitvaartonderneming in de regio Zutphen – Voorst – Brummen.

  Het thema ‘Hart- en vaatziekten’ is ook zeker iets waar Birgit over kan meepraten. Jaarlijks sterven er 1 op de 4 Nederlanders aan hart- en vaatziekten. ‘Als mensen weten dat ze een hart- of vaatziekte hebben, komt het steeds vaker voor dat ze over hun uitvaart gaan nadenken en al vroegtijdig zaken willen regelen. Dan bellen ze mij voor een voorgesprek’, zegt Birgit, ‘en dat zijn vaak heel prettige gesprekken. Er is veelal nog geen ‘dreiging’ op dat moment en er wordt op zijn tijd ook wel eens flink gelachen. De dood bespreken hoeft namelijk niet altijd zwaar te zijn, en als mensen met mij aan tafel zitten, is het niet per definitie heel serieus of stemmig. Natuurlijk is het anders wanneer iemand net gehoord heeft dat hij of zij een hart- of vaatziekte heeft en het overlijden op zeer korte termijn te verwachten is, net als wanneer iemand onverwacht is overleden aan een hart- of vaatziekte en ik met de nabestaanden aan tafel zit. Ik voel vrij snel aan welke benadering mensen nodig hebben wanneer ik met hen in contact kom. Dat moet ook wel, want iedereen reageert anders wanneer het onderwerp ‘de dood’ betreft.

  Advies
  Birgit hoopt dat lezers iets doen met haar ervaring. ‘Regel iets, praat erover, zet iets op papier. Het is zó belangrijk en als je er samen niet goed uitkomt, kan ik altijd vrijblijvend langskomen om mee te denken en te adviseren. Denk daarbij ook aan het feit dat er met beide ouders tegelijk iets kan gebeuren. Waar gaan de kinderen dan heen, hoe is alles financieel geregeld, wie zorgt er voor de huisdieren, hoe gaat de uitvaart eruitzien? Een vreselijke gedachte, maar niet ondenkbaar. Natuurlijk hoop ik dat het voor geen enkel (jong) gezin nodig zal zijn, maar neem de verantwoordelijkheid wel door je uitvaartwensen kenbaar te maken en zaken goed te regelen. Je weet nooit wat de dag van morgen brengt. En ondertussen wil ik mensen meegeven te genieten van het leven, want vandaag kan het; vandaag is alles mogelijk. Zorg goed voor jezelf en diegenen die je dierbaar zijn. Het leven kan zó mooi zijn!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply