Rate this post
 • Maak een succes van je nieuwe gezin
  Rate this post

  Na je scheiding heb je weer een nieuwe liefde gevonden. En het gaat zó goed tussen jullie, dat jullie willen gaan samenwonen of zelfs gaan trouwen. Dit betekent dan ook dat je jouw gezin gaat samenvoegen met het gezin van je nieuwe partner of dat jij of je nieuwe partner deel gaat uitmaken van een samengesteld gezin. Jullie verheugen je daar erg op. Toch kan dit ook heel spannend zijn… Dit nieuwe gezin is immers gebaseerd op eerdere verlies­ervaringen, zoals een scheiding of het overlijden van een van de ouders.

  Zit je daarbij ook met vragen zoals hoe je dat allemaal moet gaan regelen? Of maak je je er bijvoorbeeld druk over of iedereen wel voldoende ruimte voor zichzelf houdt in deze nieuwe situatie? Vraag je je af of de kinderen het wel met elkaar kunnen vinden? En vind je het ook lastig om hierover met elkaar te praten? Misschien wonen jullie alweer een tijdje met elkaar in een samengesteld gezin en blijkt het toch lastiger te zijn dan je van te voren had gedacht. De kinderen van je partner zijn lastig en vinden jou of jouw kinderen niet zo aardig. Of botst het vaak tussen jouw kinderen en de kinderen van je partner.

  Belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan en ook te blijven. Zo weet je wat ieders wensen, verwachtingen en verlangens zijn. Maar ook wat eventuele zorgen zijn. Of juist elkaars ergernissen. Door hier met elkaar over te praten, begrijp je vaak beter waarom het botst of niet zo lekker loopt.

  Een mooie tool die jullie hierbij kan helpen is het Stiefplan: een ouderschapsplan voor samengestelde gezinnen. Zoals bij een scheiding door ouders een ouderschapsplan wordt opgesteld, waarin ouders hun afspraken over de kinderen vastleggen, is er ook een stiefouderschapsplan, kortweg het ‘Stiefplan’ genoemd, voor als je na een scheiding een nieuw samengesteld gezin begint. Een Stiefplan maak je samen met je nieuwe partner; niet omdat je uit elkaar gaat, maar juist omdat jullie graag met elkaar verder willen. Het Stiefplan dient dan ook als praatstuk voor alle leden van het nieuwe samengestelde gezin om deze situatie voor iedereen zo ideaal en fijn mogelijk te maken.

  Stiefplan-Coach
  Het Stiefplan is opgenomen in het boek ‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?’ van Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier en Aleide Hendrikse-Voogt (ISBN 9789491896995, www.uitgeverijpica.nl). Aan de hand van dit boek en het voorbeeld van het Stiefplan kunnen jullie zelf met elkaar in gesprek gaan. Het is ook mogelijk hierbij de hulp van een Stiefplan-Coach in te schakelen. De Stiefplan-Coach is opgeleid in het werken met het Stiefplan en kan dit inzetten als hulpmiddel en begeleiding van samengestelde gezinnen. Afhankelijk van de hulpvraag kan de Stiefplan-Coach begeleiden bij één bepaald aspect waar jullie in jullie nieuwe gezin tegenaan lopen. Ook is het mogelijk om in vijf sessies jullie te begeleiden bij de vorming van jullie nieuwe gezin en het opstellen van een Stiefplan.

  Als gecertificeerd Stiefplan-Coach begeleid ik jullie graag bij het laten slagen van jullie nieuwe gezin. Meer informatie over het Stiefplan en samengestelde gezinnen kun je vinden op de websites www.stiefplan.nl en www.nieuwgezin.info.

  Denk je dat dit iets is voor jullie nieuw gezin of heb je hier vragen over, stuur mij een e-mail of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply