Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Maak de vakantie nuttig voor je kind
  Rate this post

  Vakantie! Geen school, taal, rekenen, lezen, spelling, huiswerk of toetsweek. Zes weken lang kun je als kind of puber bijna doen wat je wilt. Je blijft lekker thuis, gaat misschien logeren, op vakantie of een dagje eropuit. Er komt echter een moment dat de school weer begint en dan blijkt dat de meeste kinderen datgene wat ze geleerd hebben weer zijn vergeten. Toch kun je als ouder heel ­gemakkelijk tijdens de vakantie op een speelse wijze oefenen met je kind. Dus niet ‘Kom, we gaan oefenen met je taal en rekenen!’ Nee, je kunt dat gewoon op een speelse wijze doen.

  Ga eens het alfabet per letter opnoemen en dan om en om de volgende letter zeggen. Je kunt ook twee of drie letters per keer noemen. Speel ouderwets galgje, ga eens ­Scrabbelen, waarbij je gewoon woorden maakt en die op het bord gelegd moeten worden. Je speelt niet om te winnen en telt geen punten, maar probeert woorden te maken en elkaar te helpen. Rory’s Story Cubes zijn leuk om verhalen mee te vertellen. Lees woorden eens achterstevoren. Ben je aan het strand, schrijf het alfabet dan in het zand. Of, heel ouderwets: stuur een met de hand beschreven kaart naar opa en oma. Kortom: speel met taal!

  Spelen met rekenen
  Wat rekenen betreft zijn er nog veel meer mogelijkheden. Reken boodschappen af met contant geld. Tel de stappen die je loopt onderweg ergens naartoe, of de tijd die het duurt om op je bestemming te komen. Je kunt tijdens een citytrip verschillende ramen, gebouwen of borden tellen. Laat de kinderen op de achterbank nummerborden van auto’s opschrijven en daarna op cijfer- of alfabetvolgorde samenvoegen. Spellen als Shut The Box, Yatzee, Rummikub of Beverbende en Malle Getallen-kwartetspelen zijn leuk en leerzaam.

  Achterstand voorkomen
  Gebruik je fantasie, want ’taal en rekenen’ is overal om ons heen. Als taal en rekenen op een speelse manier worden aangeboden, is de kans heel groot dat je kind het leuk vindt (en het dus beter onthoudt). Het hoeft niet elke dag en zeker niet de hele dag, maar af en toe een reken- of taalspel kan niet schaden. Dan begint jouw kind het nieuwe schooljaar niet met een achterstand. Vakanties zijn ervoor om te genieten en om samen lol te hebben. Spelen en spelletjes kunnen hier goed bij helpen. Ik wens je een fijne vakantie en veel ‘leerplezier’!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply