Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Maak van ieder verhaal een beleving

  Trudy van Doeveren is trouwambtenaar én ritueelbegeleider bij uitvaarten. Het vertolken van levensverhalen is haar passie. Ze vertelt over de overeenkomsten tussen het verbinden van mensen in het huwelijk en in afscheid, over vertrouwen hebben in jezelf en het belang van beleving bij elk uniek levensverhaal.

  Je combineert trouwen en rouwen. Hoe is dat zo ontstaan?
  ‘Vanuit mijn vak als trouwambtenaar is het vertolken van levensverhalen voor een bruidspaar mij eigen geworden. In 2007 kwam ik in contact met een bruidspaar, waarvan de bruidegom ernstig ziek was. Hij heeft mij gevraagd zijn uitvaart inhoudelijk te verzorgen. Het raakte me om, op dit moeilijke moment van iemands leven, iets te mogen en kunnen betekenen. Deze ervaring heeft me geïnspireerd om ritueelbegeleider te worden. Ik merkte dat er veel overeenkomsten zijn tussen het vertolken van een verhaal tijdens een huwelijk én bij een afscheid. Je giet het in een andere vorm, het vertellen van levensverhalen verbindt mensen.’

  Wist je gelijk dat je het afscheid van de bruidegom ook wilde verzorgen?
  ‘Ja, ik heb meteen ja gezegd. Natuurlijk moest ik daarna wel even nadenken hoe ik dat moest gaan doen, maar doordat hij vertrouwen in mij had, wist ik dat ik het kon.’

  Wat zijn de opvallendste overeenkomsten tussen beide vakken?
  ‘Bij trouwen vier je het leven, bij afscheid nemen deel je het leven, maar het zijn beide levensmomenten, die ervoor zorgen dat je daarna anders bent. Beide gebeurtenissen brengen je heel dicht bij je gevoel en het is voor mensen weleens moeilijk om daar uiting aan te geven. Als ritueelbegeleider en als trouwambtenaar ben ik daar verbindend in. Ik ben een verbinder bij het vieren van het leven tijdens een trouwceremonie, maar ook een verbinder in het delen van verdriet. Ik help het onderdeel te maken van je leven en draag mijn steentje bij om je daarna dankbaar verder te laten gaan.’

  Wat kenmerkt jouw werkwijze hierin?
  ‘Ik kan mensen met rust op hun gemak stellen, goed luisteren en ze helpen hun gevoel weer te geven. Dit doe ik met mededogen en empathie. Het gaat hierbij om het gevoel van de ander, níet om mijn gevoel. Ook denk ik dat mijn levenservaring goed is. Het is een voordeel dat ik wat ouder ben en dus één en ander heb meegemaakt. Ik kan hierdoor beter invoelen en mezelf gemakkelijker opzijzetten zonder mezelf daarin te verliezen. Daarnaast is het belangrijk dat ik mensen niet veroordeel en heel open ben. Ik respecteer een ieder om wie die is. Door deze kijk heb ik zoveel respect gekregen voor de medemens.’

  Is het ook wel eens moeilijk om iets los te laten?
  ‘Eigenlijk niet. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt als je dit vak doet. Ik gun mezelf tijd om in het nu te zijn en te genieten. Ik zie de emoties en gebeurtenissen ook niet als een last, maar als een gunst. Ik blijf leren van datgene wat anderen me meegeven.’

  Wat is de grootste uitdaging waar je tegenaan loopt?
  ‘Het kan behoorlijk uitdagend zijn om een afscheid te regelen binnen een familie waarbij de onderlinge relaties complex zijn. Het is van belang een afscheid te creëren waarin iedereen de ruimte krijgt om op zijn eigen manier afscheid te nemen. Ik geef structuur, rust en tijd om met elkaar in gesprek te gaan en herinneringen te delen. Ik neem de verantwoordelijkheid op me en zie dan ook altijd een ontzettende opluchting door een familie gaan. Ze hoeven het niet alleen te doen. Het is mooi om te zien hoe mensen op zo’n moment, als ze op hun kwetsbaarst zijn, elkaar toch omarmen en zich verbinden voor het afscheid. Ik weet natuurlijk niet hoe het na het afscheid verder gaat, maar de dagen voor het afscheid staan de nabestaanden ‘anders’ en ‘opener’ in het leven. De eenheid die hieruit kan ontstaan, is bijzonder.’

  Wat zijn jouw toekomstplannen wat je werk betreft?
  ‘Zowel bij huwelijken als bij uitvaarten, zijn veranderingen zichtbaar. Mijn streven is om op maat vorm te geven en wensen mogelijk te maken. Graag werk ik samen met de pianist/zanger Lars Zebregs. Wat ik met woorden kan overbrengen, kan hij met muziek. We maken van een verhaal een beleving. Daar wil ik nog meer mee gaan doen in de toekomst. Het is belangrijk om te blijven vernieuwen, ook als het op huwelijken en afscheid nemen aankomt.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply