Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
2/4 - (1 stemmen)
  • ‘Maar mijn kind heeft toch geen overgewicht?’
    2/4 - (1 stemmen)

    Laatst keek ik mijn klassenfoto’s terug van de basisschooltijd, 20 jaar geleden. Wat mij opviel is dat er toen heel weinig dikke kinderen in mijn klas zaten. ‘Is dit bijzonder?’ vroeg ik mij af. Ik vroeg een vriendin van mij of zij eens wou gaan kijken maar, opvallend: ook bij haar geen dikke kinderen. Toeval? Na nog een aantal mensen te hebben gevraagd, kwam ik tot de conclusie dat er inderdaad veel is veranderd de afgelopen jaren.

    Het is niet zo dat het nu meer opvalt omdat we er nu meer op letten. De toename van kinderen met overgewicht is erg zorgwekkend. Steeds meer kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd ouderdomsdiabetes en hebben een grote kans op verschillende chronische aandoeningen, zoals verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Daarnaast kan overgewicht samengaan met lichamelijke beperkingen en psychosociale problemen, zoals depressie bij volwassenen of gepest worden bij kinderen. De kwaliteit van leven van een kindje zal achteruit gaan en hij of zij zal minder oud worden.

    Ongezond voedsel
    Naar schatting is ongeveer 7% van de jaarlijkse sterfte te wijten aan overgewicht. Een belangrijke oorzaak is het ongezonde, calorierijke voedsel dat op steeds grotere schaal en steeds indringender wordt aangeboden in combinatie met veel te weinig beweging.
    Wist u dat slechts 5% van de kinderen in Utrecht voldoende groente (200 gram) en fruit (2 porties) per dag eet? Snoep en snacks, maar ook te zoete ontbijtgranen en te vette toetjes en broodbeleg vormen een groot deel van hun dagelijkse eetpatroon. Slechts bij 5% van de kinderen is de oorzaak van overgewicht een lichamelijke ziekte, medicijngebruik of een genetisch defect.
    De erfelijke aanleg speelt naast voeding en beweging ook een rol. Als een of beide ouders overgewicht hebben, vergroot dat ook de kans op overgewicht bij het kind. Maar daarbij spelen niet alleen de genen een rol. Een kind ‘erft’ ook de voedings- en beweeggewoonten van de ouders.

    Probleem
    Gelukkig zijn we er ons ook steeds bewuster van dat we dit probleem echt moeten aanpakken. Zo was de wetgeving rond kindermarketing en ongezonde producten de laatste tijd veel in het nieuws. Meer dan 85% van de producten die voor kinderen wordt aangeboden, is te zoet, te vet en te zout. Wist u bijvoorbeeld dat een koek met melkvulling 3 klontjes suiker bevat? En er zitten er 2 in een verpakking!

    Diëtheek Utrecht
    In de gemeente Utrecht heeft 14% van de jeugd overgewicht en 4% obesitas (ernstig overgewicht). Dan hebben we het nog niet over de kinderen die nog net binnen een gezond gewicht vallen, maar niet verder mogen aankomen.

    Bij Diëtheek Utrecht hebben wij een gespecialiseerde kinderdiëtist die ervaring heeft met het behandelen van kinderen met overgewicht uit verschillende culturen.

    Twijfel je over het voedingspatroon en/of het gewicht van uw zoon of dochter, neem dan vrijblijvend contact op met kinderdiëtist ­Daniëlle Horstman via d.horstman@dietheek.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply