Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Mag jij er zijn?
  Rate this post

  Door de drukte van het huidige leven kun je ertoe neigen om voorbij te gaan aan wat jouw lichaam je vertelt, omdat je geleerd hebt naar je verstand te luisteren. Je hoofd en lichaam zijn één en constant in dialoog. Ze beïnvloeden de manier waarop jij handelt, voelt en beweegt in het dagelijks leven, waardoor jouw grenzen gemakkelijker worden overschreden.

  Je lichaamstaal is sterk gekoppeld aan wat je voelt en denkt. Wetenschappelijk staat vast dat dit dominant is in de boodschap die mensen van jou verstaan. Maar versta jij die taal zelf wel? Hoe goed voel je de signalen van jouw eigen lichaam? De signalen die anderen al lang zien, horen en ‘proeven’? Ieder lichaam, ook het jouwe, beweegt uniek, is karakteristiek en herkenbaar. Je hebt daarin je eigen ­patroon ontwikkeld dat bepaalt hoe je je tot jezelf en ­anderen verhoudt. Maar dit patroon is soms misschien helemaal niet zo handig en meer tot last.

  Loslaten en acceptatie
  Door de relatie tussen voelen en lichamelijke signalen tastbaar te maken kun je concrete, nieuwe mogelijkheden ontwikkelen. Inzicht in je eigen patronen geeft je meer invloed en mogelijkheden om situaties anders te beleven. Je talenten en kwaliteiten kunnen zo worden versterkt en valkuilen om in bepaalde patronen te blijven vervallen worden makkelijker herkend en vermeden. Om over jezelf heen te stappen moet je soms uit je eigen, veilige ‘ik’ stappen. Laat jij je ook weerhouden van deze belangrijke stap? Dit kan onder andere komen doordat je niet weet dát iets je ervan weerhoudt of doordat er angst of onzekerheid in de weg staat. Door middel van haptonomie kun je beter bepalen waar je behoeftes liggen, wat bij je past en waar je blij en energiek van wordt.

  ‘Vroeger was ik voornamelijk gericht op de mensen om mij heen’, vertelt Marloes Gielen die als haptotherapeut is aangesloten bij de VVH als GZ-Haptotherapeut. ‘Ik zorgde dat iedereen het naar zijn zin had, maar ging daarbij regelmatig over mijn eigen grenzen heen. Mijn lichaam en met name mijn hoofdpijn gaven duidelijke signalen af. Ik zorgde niet goed voor mijzelf. Ik was op zoek naar bevestiging van anderen uit mijn omgeving. Haptonomie heeft mij geleerd om de bevestiging in mijzelf te voelen, mijn grenzen te voelen en mijn eigen waarde. Dit geeft een fijne balans waarin ik ook voor de ander kan zorgen en ik het contact intenser en echter ervaar. Als haptotherapeut leer ik jou dit ook graag!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply