Rate this post
 • Magere kwark? Bah!
  Rate this post

  ‘Magere kwark? Getsie! Ik kan het woord ‘magere’ niet meer horen. Nee hoor, gewoon halfvol. Ik kan dan wel niet veel eten, het moet wel lekker zijn.’ In oktober onderging Marlyn Cooymans uit De Meern een maagverkleiningsoperatie. Nu kijkt ze wat haar ‘maagje’ nog aankan. In bijna twee weken is ze al 7 kilo kwijt. ‘Op weg naar de 75 kilo’, lacht ze.

  Een maagverkleining is niet niks, en dus komt ook niet iedereen er zomaar voor in aanmerking. Marlyn wel. ‘Ik ben altijd al te zwaar geweest, en woog al 60 kilo op de basisschool. Ik heb allerlei diëten gevolgd, een personal trainer gehad, een buikwandcorrectie en borstverkleining ondergaan en ik ben in therapie geweest. Dan weer 20 eraf, dan weer 30 kilo erbij. Het lukte me niet.’
  Toen Marlyn van een vriendin hoorde over de maagverkleiningsoperatie, nam ze contact op met het St. Antonius Ziekenhuis. Na een uitvoerige screening bleek dat ze in aanmerking kwam voor een ingreep. Er werd gekozen voor de meest gebruikte techniek, de ‘gastric bypass’, een ingreep waarbij de maag definitief wordt verkleind en een deel van de dunne darm wordt uitgeschakeld, waardoor er minder voedsel kan worden opgenomen.

  Leefpatroon
  ‘De operatie ging heel goed’, kijkt Marlyn terug. ‘Ik was wel erg zenuwachtig, maar na een uur lag ik al op de verkoeverkamer. Ik heb er eigenlijk geen last van gehad. En nu? Nu is het even zoeken. Na een kopje soep zit ik helemaal vol. En ’s ochtends heb ik aan een halve snee brood genoeg. Het afvallen gaat goed en ik ben blij met de begeleiding. Ik realiseer me dat de maagverkleining in het eerste jaar 80% van het ‘werk’ doet en ik maar 20%. Maar na dat jaar is het omgedraaid. Ik zal dus echt zelf mijn leefpatroon moeten veranderen, maar dat gaat wel lukken. Volgende week weer lekker tennissen, mijn conditie weer op peil brengen. En geen magere kwark, nee. Bah.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply