Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Maken van Heart Pillows is dankbaar werk’
  Rate this post

  Na een borstoperatie kun je te maken krijgen met pijn op de behandelde plek. Een mooie oplossing hiervoor is een hartvormig kussen dat je onder je arm kunt dragen.

  Dilly van der Padt is coördinator van een groep vrouwen die deze ‘Heart Pillows’ maken voor het Borstcentrum ZuidHollandZuid, dat de kussentjes vervolgens uitdeelt aan borstkankerpatiënten. ‘Ik heb tot mijn pensioen in een stoffenwinkel gewerkt en kreeg van mijn dochter, die als oncoloog/hematoloog in het Maasstad Ziekenhuis werkt, de vraag of ik kon zorgen voor Heart Pillows. Bij mijn afscheid in de winkel had ik klanten gevraagd om hartkussens te geven in plaats van cadeaus, en ik heb er toen een paar honderd gekregen. Dat was eigenlijk het begin van het project ‘Hartenlief’, drie jaar geleden.’

  500 setjes per jaar
  Dilly vervolgt: ‘Sindsdien komen we met ruim 20 vrijwilligers maandelijks bij elkaar in De Nieuwe Nachtegaal om Heart Pillows te maken, die je gemakkelijk onder je arm kunt klemmen. We maken de kussens in twee varianten: een normaal formaat voor dagelijks gebruik en een kleinere versie die onder de autogordel geplaatst kan worden. Elke maand maken we minimaal 40 setjes. Per jaar zijn dat er dus minstens 500. Elk setje gaat in een tas met informatie over het gebruik en de tasjes worden daarna kosteloos uitgedeeld door mammacareverpleegkundigen in de ziekenhuizen van Borstcentrum ZuidHollandZuid. Het maken van de kussens is niet alleen hard werken hoor. Het is ook nog heel gezellig!’

  Zacht als dons
  ‘Elk kussen wordt gemaakt van viscose en katoenen tricotstoffen, met een anti-allergische vulling. Daardoor voelt zo’n kussen zo zacht als dons aan als je het onder je arm draagt. Je kunt er ook mee slapen, waarbij het kussen voorkomt dat je ’s nachts wakker wordt van de pijn als je je omdraait. De kussens die we maken, zien er allemaal vrolijk uit.’

  Dankbaar
  Dilly besluit: ‘Het leuke van dit werk is de dankbaarheid van de gebruikers. Wat wij doen is dan ook echt bedoeld als een liefdevol gebaar naar al die borstkankerpatiënten die in een zware periode zitten. Als wij ze dan met de Heart Pillows een klein beetje ondersteuning kunnen geven, is dat heel mooi!’

  Draag een steentje bij
  De kosten van de materialen voor een kussen bedragen zo’n € 7,50. De dames van het project ‘Hartenlief’ kunnen dan ook elke financiële steun gebruiken om het mooie werk voort te zetten. Wil je ook een donatie doen? Dat kan op rekeningnummer NL97RABO0101495714 van Stichting Beheer De Nieuwe Nachtegaal onder vermelding van ‘Heart Pillows’.

  Stem op dit project
  Het project ‘Hartenlief’ doet mee aan Actie Warm Hart van KRO-NCRV, waarbij goede doelen kans maken op een groot geldbedrag door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Stem ook op ‘Hartenlief’! Ga naar de site van Actie Warm Hart, zoek op ‘Hartenlief’ en breng vóór 15 november je stem uit.

  Samenwerking
  Het Borstcentrum ZuidHollandZuid is een samenwerking tussen het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, het Ikazia ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum.

  ‘Ik maak er echt goed gebruik van’
  In februari dit jaar voelde ik een bobbeltje in m’n borst en maakte snel een afspraak met mijn huisarts. Die was niet zo ongerust, maar wilde me toch wel doorverwijzen naar het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Toen de radioloog na een mammagram en een echo ook nog een MRI-scan wilde laten doen, wist ik eigenlijk al: dit was foute boel. Uit de scan bleek dat ik inderdaad borstkanker had. Nou, dan stort je wereld in.

  Ik wilde eigenlijk snel overgeplaatst worden naar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, waar ik zelf werk, en dat kon gelukkig. Het is heel raar dat je daar dan opeens verandert van medewerker in patiënt. Op de mammapoli ben ik door de hele molen van behandelingen gegaan. Gelukkig bleef de tumor beperkt tot de borst en de oksel. Daarna begon ik met chemotherapie en op 8 september was de operatie, waarbij de borst verwijderd werd. In die hele periode heb ik veel gehad aan de steun van de chirurg, de oncoloog, de oncologieverpleegkundigen en de mammacareverpleegkundige. Ze gingen heel menselijk met me om en gaven me goede uitleg over de behandelingen. Binnenkort begin ik met bestraling; weer een nieuwe periode van onzekerheid.

  De operatie was me eigenlijk best meegevallen, maar ik hield er wel een trekkende wond aan over die ook wat pijnlijk is. Toen de mammacareverpleegkundige kwam aanzetten met een tas met twee Heart Pillows, had ik daar dan ook gelijk belangstelling voor. De kussens in mijn tas waren groen met een bloemmotief aan één kant. Ik maak er echt goed gebruik van. Als je zit of ligt, is de geopereerde plek namelijk gevoelig, en door de hartvorm kun je het kussen gemakkelijk onder je arm klemmen, waardoor het een goede ondersteuning biedt. Ik merk echt het verschil, want als ik het kussen niet gebruik, worden mijn arm en schouder sneller moe. Het kussen is ook nog eens lekker zacht. Heel fijn!

  Dat de Heart Pillows gratis zijn voor kankerpatiënten, vind ik super! Dat waardeer ik enorm.

  een patiënt (56 jaar)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply