Rate this post
 • ‘Mam, de letters dansen niet meer!’
  Rate this post

  Joëlle Eijpe is 8 jaar en zit in groep 5. Ze is een
  harde werker en doet erg haar best, maar lezen blijft een lastig struikelblok. Ze is niet de enige in haar gezin: ook haar twee zussen en broer hebben in meer of mindere mate moeite met lezen.
  Vijf maanden geleden kreeg Joëlle een Xlens
  bril, met blauwe glazen. Sindsdien gaan haar
  lees­prestaties in rap tempo vooruit.

  Dankzij de Xlens bril staan de letters nu stil, vertelt Joëlle: ‘Dat leest fijner. Daarom vind ik lezen nu leuk!
  Van Sinterklaas kreeg ik drie boeken van Dummie de Mummie. Zooo spannend!’
  Christie Gaurié, de moeder van Joëlle: ‘Sinds ze de bril heeft, is haar leestempo toegenomen en zijn de fouten sterk verminderd, met 53%. Maar belangrijker nog: ze heeft met veel plezier een heel boek uitgelezen! Dat was nog niet eerder voorgekomen. Alle delen van ‘Dummie de Mummie’ komen nu aan bod, haha!’

  Het zit in de familie
  Joëlle is niet de eerste in het gezin met een Xlens bril.
  Haar zussen droegen ze zo’n vijf jaar geleden ook. Toen was Xlens nog niet zo bekend in Nederland. Christie: ‘Wellicht waren we er snel bij omdat mijn man, Anton Eijpe, oogarts is in het Amstelland Ziekenhuis. Hij is vanuit zijn vak snel op de hoogte van dit soort innovaties. Het mooie is dat je direct in de test ziet of de bril iets voor je doet, dus waarom zouden we het niet proberen? Het werkt misschien niet voor iedereen, maar als ik de resultaten zie, vind ik het de moeite waard.’

  ‘Mijn cijfers schieten omhoog!’’
  Xander is 14 jaar en zit in het tweede jaar van het vmbo kader-gemengd / theoretisch. Hij komt uit Antwerpen en woont sinds augustus 2014 in gezinshuis XieJe in Midden-Limburg.

  ‘Het is geen gemakkelijke tijd geweest voor Xander.
  Maar hij lijkt zijn plek hier gevonden te hebben’, vertelt Berry Gardien, zijn gezinshuisouder. Xander heeft ADHD of, zoals hij het zelf noemt: ‘Alle Dagen Hardcore Draaien’.

  Er zit meer in
  Berry: ‘Xander is gebaat bij een vaste structuur. Duidelijkheid. Met de juiste mensen om zich heen is hij weer vertrouwen op aan het bouwen. Maar zijn cijfers bleven achter.
  Hij haalde vieren, vijven, hooguit zessen. We zagen dat er meer in zit dan eruit kwam. Toen we hoorden van de Xlens bril, hebben we meteen een afspraak gemaakt. Het mooie is: in de test zie je direct wat het doet.’

  Punten schieten omhoog
  ‘Met een vriend had ik deze week gewed’, vertelt Xander. ‘Wie het beste punt voor Wiskunde haalt, krijgt een Snickers… Ik heb gewonnen, voor het eerst! Ik had een 10. Bam! Ook Engels en Nederlands gaan veel beter. Ik haal nu zevens, achten en negens. Ja, dat vind ik best belangrijk.
  Ik wil de ICT-kant op; programmeren ofzo. Dan moet ik wel mijn diploma halen. Als ik de bril op heb, wiebelen de regels en letters niet meer. En ik heb minder hoofdpijn.’

  Meten is weten
  Berry: ‘In het geval van Xlens is meten weten. We kunnen niet om de resultaten heen! Xander zit in een stijgende lijn, zowel zijn punten als zijn zelfvertrouwen. Daar gaan we mee door!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply