Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Mama, mijn voeten zijn zo moe!’
  Rate this post

  Wanneer je kind thuiskomt van een middagje buitenspelen, klaagt het vaak over pijnlijke voeten. Ook heb je het idee dat je kleine wel erg vaak struikelt wanneer jullie bijvoorbeeld naar school lopen.

  Natuurlijk heb je de voeten van je kind al grondig geïnspecteerd, maar je hebt niets afwijkends kunnen vinden. Ook heb je al verschillende schoenen geprobeerd, maar je moet om de haverklap nieuwe kopen omdat de zolen zo snel slijten. Wat is er toch aan de hand?

  Uitgebreid onderzoek
  Als je kind bijvoorbeeld klaagt over pijnlijke of vermoeide voeten, kan dit een teken zijn van een afwijkende stand van de voeten of benen. Het is in zo’n geval belangrijk om naar de kinderpodotherapeut te gaan. Aan de hand van een uitgebreid podotherapeutisch onderzoek kunnen de voeten en benen van je kindje beoordeeld worden. Podotherapeut Romy van Heeswijck vertelt: ‘Het komt voor dat kinderen op jonge leeftijd al klachten krijgen omdat ze bijvoorbeeld een verkeerde houding hebben, of een afwijkende stand van hun voetjes. Een verkeerde voetstand kan allerlei oorzaken hebben. Dit kan bijvoorbeeld een standsafwijking van de knieën, heup of rug als gevolg hebben. Daarom onderzoek ik ook altijd de stand van deze gewrichten. Door het stellen van de juiste vragen en tijdens het onderzoek gebruik te maken van verschillende meet- en analyseapparatuur stel ik een passend therapieplan op die helpt om de klachten te verminderen of te verhelpen.’

  Advies op maat
  Bertine Veenhuizen van Van Asperen Schoenenspeciaalzaak, gevestigd in hetzelfde pand als Yves podotherapie: ‘Schoenen kopen is natuurlijk erg leuk, maar als je kind om wat voor reden dan ook niet zomaar alle schoenen aan kan, is het soms ook erg lastig. Ruim 80% van de kinderen loopt op niet-passend schoeisel. Het is dus belangrijk dat de voeten van je kind goed bekeken en gemeten worden. Hiervoor hebben we apparatuur die niet alleen de lengte, maar ook de breedte van de voet meet. Er zijn smalle en brede voeten, en voor beide categorieën hebben we schoenen in huis. In het geval van een zogenaamde ‘knikvoet’ kunnen we ook het aantal graden van de scheefstand meten. Een voetbed van de schoen kan, indien nodig, worden aangepast naar het resultaat van de gradenmeting. Daarnaast kunnen we ook kleine en grote aanpassingen doen aan de schoenen en binnenzolen. Op die manier kunnen alle kinderen én volwassen pijnloos en comfortabel lopen!’

  Wanneer is het raadzaam om met de podotherapeut te bezoeken?

  – Bij vaak of regelmatig struikelen
  – Niet lang kunnen lopen
  – Niet goed kunnen meekomen met gym op school
  – Pijn tijdens sporten of spelen
  – Een afwijkende teenstand
  – Een ingegroeide teennagel
  – Knie-, heup- en rugklachten
  – Vermoeidheid in voeten en/of benen
  – Bij verschil in beenlengte
  – Naar binnen of naar buiten gekantelde enkels of voeten
  – Snel afslijten van schoenen

  Wist je dat…

  … het belangrijk is om de voeten van je kinderen regelmatig te controleren, ook als er geen directe klachten zijn? Kindervoetjes maken namelijk een erg snelle ontwikkeling door!
  … binnenshuis op blote voeten lopen goed is voor de ontwikkeling van een kindervoet?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply