Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Mantelzorgers even zonder zorgen
  Rate this post

  Mensen die zorg nodig hebben, wonen steeds langer, min of meer zelfstandig, thuis. Hierbij worden ze vaak ondersteund door een mantelzorger. Dit kan de partner zijn, maar ook een buurvrouw of een van hun kinderen.

  Het is belangrijk om deze mantelzorgers zoveel mogelijk te ondersteunen. Dat doet Zorggroep Tangenborgh op verschillende manieren, waarbij nauw wordt samen­gewerkt met andere zorg- en welzijnsinstanties.

  In de gemeente Emmen worden in veel plaatsen een aantal keer per jaar mantelzorgactiviteiten gehouden. Marion Leveling werkt in Erica bij de Wijkzorg van Zorggroep Tangenborg. Zij zit samen met medewerkers van Buurtzorg, Icare en CPM (Contactpunt Mantelzorg) in het bestuur van het mantelzorggebeuren in Erica. Marion: ‘We verzorgen vier keer per jaar mantelzorgbijeenkomsten voor de mantelzorgers in Erica en ook nog twee keer per jaar een activiteit in samenwerking met Schoonebeek. Deze avonden worden vaak in Hof van Erica gehouden. Zo’n 50 mantelzorgers in Erica nemen regelmatig deel aan de bijeenkomsten. We proberen voor iedereen wat wils op touw te zetten. Dit kan variëren van het maken van een bloemstuk, een koffieochtend, high tea of het maken van een bootreisje.’

  Bedankje
  ‘Vanuit de verschillende organisaties proberen we altijd de voor ons nog niet bekende mantelzorgers in de gaten te houden, zodat ook zij de kans krijgen om deel te nemen aan de mantelzorgmomenten. In november, tijdens de Dag van de Mantelzorg, wordt er altijd extra aandacht geschonken aan onze mantelzorgers. Dan krijgen ze een bedankje in de vorm van een bloemetje.’

  Even zonder zorgen
  ‘Ik vind dit heel leuk en dankbaar werk. Mantelzorgers krijgen het steeds zwaarder er komt meer en meer op hun schouders terecht. Thuis kunnen ze soms geen kant meer op en leven ze in een klein wereldje. Wat is er dan leuker om voor deze mensen iets te organiseren waarbij ze even zonder zorgen kunnen zijn? De mantelzorgers genieten hier zichtbaar van. Ook het contact met ‘lotgenoten’ is voor hen belangrijk.’

  Zorg overnemen
  Naast de leuke activiteiten kan Tangenborgh ook de zorg voor de oudere tijdelijk overnemen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als de mantelzorger zelf ziek is. Tangenborgh biedt hiervoor Wijkzorg thuis aan of een tijdelijke opname in een woonzorgcentrum. Hiervoor is een zorgindicatie nodig. Ook kan er op eigen kosten tijdelijk een appartement of kamer gehuurd worden. Dat kan een oplossing zijn als familie of naasten bijvoorbeeld een weekend of langer op vakantie gaan. Hiervoor is geen zorgindicatie nodig.
  Intervalopname is een periodieke opname in een verpleeghuis of woonzorglocatie, waardoor de oudere afwisselend thuis en bij Tangenborgh wordt verzorgd en behandeld. De vaste mantelzorger kan dan bijvoorbeeld een week per maand uitrusten.

  Meer weten?
  Voor meer informatie kun je contact opnemen met Tangenborgh. Zij kunnen je doorverbinden met de dichtstbijzijnde woonzorglocatie en/of mantelzorgcoördinator. Het telefoonnummer is 0591-681616, of mail naar info@tangenborgh.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply