Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Marijke Schermer – ‘Liefde, als dat het is’
  Rate this post

  David had een gelukkig gezin. En vijfentwintig jaar lang een goed huwelijk. Hij noemt het vertrek van Terri een natuurramp. Zijn ongeluk is dat hij het niet kan verkroppen, zoals Sevs ongeluk is dat zij zich nooit aan het gelukkig gezin heeft kunnen overgeven. Hij is mogelijk precies het onderzoeksobject waar zij naar op zoek is.

  In de roman ‘Liefde, als dat het is’ van Marijke Schermer staan zes personages centraal: David, de trouwe echtgenoot, Terri, zijn rusteloze vrouw, hun twee dochters en Sev, de minnares van David, en Lucas, de minnaar van Terri.
  Schermer wisselt moeiteloos en veelvuldig van perspectief. Hierin schuilt haar kracht, evenals in het haarscherp verwoorden van de binnenwereld van haar personages. Allen worstelen met vragen over de liefde: is liefde iets dat komt en gaat, is het een tijdelijke staat van zijn en is een verwijdering haast onontkoombaar?

  Je leeft mee met geluk en het ongeluk van alle zes, ieder met een geheel eigen stem. De twijfels van Terri, de wanhoop van David, de zelfzucht van Lucas, maar vooral de pijn van de jongste dochter is schrijnend. Onbedoeld heeft ze alles door, maar laat weinig blijken en huilt stil als niemand het ziet.

  Het boek ontregelt je en zet je als lezer aan het denken: hoe verhoud je je tot je eventuele partner en tot je kinderen, is liefde echt tijdelijk, wat is je plek, hoeveel geef je, mag je geheimen hebben, kun je je op een dag realiseren dat je de liefde kwijt bent? Of, zoals Schermer het perfect beschrijft: ‘Het land dat de liefde is en hoe de seizoenen elkaar afwisselen, hoe het landschap verandert onder de omstandigheden: slagregens, verzengende hitte of een aardbeving…’

  Marieke de Geus
  Boekhandel het Martyrium

  Liefde, als dat het is
  Marijke Schermer, 2019
  Uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam
  ISBN: 9789028282391

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply