Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Massage bij kanker
    Rate this post

    Kanker is een ingrijpende ziekte, zowel lichamelijk als emotioneel. Al snel na de diagnose kom je in een medische achtbaan terecht, waarbij alle aandacht is gericht op de ziekte en de aandacht voor jou als mens op de achtergrond raakt. Het is een onzekere tijd waarin weinig ruimte is voor enige vorm van ­ontspanning en de aanraking veelal functioneel ­medisch is. Juist dan kan er behoefte aan ­ontspanning zijn.

    Veel mensen denken dat kanker en massage niet samengaan, maar toch kunnen mensen met kanker veel baat ­hebben bij massage. Uit onderzoek is gebleken dat massage ontspant en het herstel van lichaam en geest ondersteunt. Ook kunnen symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, depressie en angst verminderen. In een toenemend aantal Nederlandse ziekenhuizen worden de voordelen van massage bij kanker inmiddels erkend en zijn er regelmatig speciaal opgeleide massagetherapeuten op de afdeling oncologie of dagbehandeling te vinden voor verwenmomenten.

    Massage op maat
    Een massage bij kanker is een massage ‘op maat’. Er wordt rekening gehouden met jouw wens, je conditie en de ­mogelijkheden tijdens je behandeling. Je bent even geen patiënt met een ziek lichaam, maar je mag je weer even mens voelen. Massage kan tijdens elke fase van je ziekteproces gegeven worden. Het is fijn om een zachte aanraking met liefdevolle aandacht te ontvangen waarbij emoties geuit en gevoeld mogen worden. Massage bij kanker biedt geen genezing, maar verbetert de kwaliteit van leven. Het dient ter ondersteuning tijdens de reguliere ­behandelingen.

    Ontspanning
    De massagetherapeut heeft kennis van de ziekte, de ­behandelingen en de bijwerkingen daarvan en is daardoor in staat om een veilige en optimale massage te geven, waardoor het lichaam niet verder uit balans raakt maar juist ontspant. Zo wordt er, bijvoorbeeld in het geval van vrouwen met borstkanker, rekening gehouden met lymfoedeem, maar wordt het oedeem niet behandeld. Daarvoor word je doorverwezen naar een oncologisch of oedeemfysiotherapeut. De massages vinden plaats in de praktijkruimte, maar in overleg kunnen de massages ook thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden.

    Over de therapeut
    In haar privéleven werd Marian veel geconfronteerd met mensen met kanker. Gedreven door haar passie als ­massagetherapeut wilde zij ook haar naasten ondersteunen tijdens hun ziekte. Omdat je te maken hebt met een kwetsbare doelgroep, wilde ze op de hoogte zijn van wat ze wel en niet mocht doen tijdens een massage. ­Daartoe heeft ze de HBO-specialisatieopleiding gevolgd bij het ­Instituut voor Massage bij Kanker. Haar stage heeft ze gelopen op de oncologie-verpleegafdeling en dag­behandeling van het Haaglanden Ziekenhuis. Als vrijwilliger geeft Marian maandelijks massages in het Inloophuis de Gele Linde. Marian is aangesloten bij het kwaliteits­register Netwerk Massage bij Kanker.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply