fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Massage bij kanker geeft ontspanning

  Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, staat je wereld op z’n kop. Alle aandacht is gericht op je ziekte en niet meer op jou als mens, en de aanrakingen zijn medisch, zakelijk en vaak pijnlijk. Het is dan plezierig om op een niet-medische manier aangeraakt te worden, door middel van een massage.

  Veel mensen denken dat kanker en massage niet samengaan, maar toch kunnen mensen met kanker veel baat hebben bij massage. Die kan plaatsvinden in alle fasen van de ziekte, tijdens of na de behandeling; zelfs in een palliatieve fase. De massage geeft geen genezing, maar geeft ontspanning, verbetert de kwaliteit van leven en helpt het contact met je lichaam te herstellen. Bovendien ondersteunt een massage het herstel, en kan die bijvoorbeeld pijn, slapeloosheid, vermoeidheid, angst, stress en depressie verminderen.

  Herstel het contact
  Het masseren van mensen die kanker (gehad) hebben, vereist de nodige kennis en inzichten. Bij kanker is het hele lichaam uit balans, en daarom zorgt de massagetherapeut ervoor dat de massage veilig is, kort duurt en uitgevoerd wordt met zachte handgrepen, zodat je niet verder uit balans raakt maar juist ontspant. Er wordt ook rekening gehouden met de richting waarin gemasseerd wordt, om lymfeoedeem te voorkomen. Naast het fysieke aspect heeft de therapeut ook te maken met emoties die bij kanker horen, en daar is ook ruimte voor. De massages vinden in het algemeen plaats in de praktijkruimte, maar wanneer je niet mobiel genoeg bent, kunnen de massages ook in het ziekenhuis of bij jou thuis plaatsvinden.

  Een stap verder
  Tijdens de vierdaagse bijeenkomst ‘Een stap verder’ speelt massage ook een rol. Het contact met en van het lichaam is van essentieel belang in het herstel van lichaam en geest. Lichaamsbewustzijn staat bovenaan als het gaat om herstel en het wezenlijk ‘stappen’ kunnen zetten in een nieuwe fase van gezondheid.

  Een stap verder
  Voor jezelf zorgen na kanker: hoe kun je dat doen? Wat heb jij nodig? Misschien heb je net een behandeltraject afgesloten voor kanker, of is het al wat langer geleden en kom je erachter dat je plek in het leven nog niet zo soepel stroomt als je zou willen. Of alles kost je zoveel energie. Of neemt je ziekte nog een té belangrijke plek voor je in? Of leef je meer in angst dan in vertrouwen? Of lukt het jou niet om ‘een stap verder’ te komen? Tijdens de intensieve vierdaagse bijeenkomst ‘Een stap verder’ (4-7 november 2018 of 27-30 januari 2019) ga je aan de slag met onderwerpen als vermoeidheid, depressie, angst, ziekte, stress, piekeren en slapeloosheid versus ontspanning, gezondheid, rust, grenzen, vertrouwen, preventie en levenskracht.

  Het verblijf is in Centrum de Leonardushoeve in Limburg. Zie www.leonardushoeve.nl. Meer informatie en opgave: Anoushka Ebbinge van Praktijk de Cirkel Rond.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply