Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Massage bij kanker, kan dat?
  Rate this post

  Als jijzelf of een dierbare de diagnose ‘kanker’ krijgt, wordt de grond onder je weggeslagen. Het is een onzekere tijd, waarin weinig ruimte is voor enige vorm van ontspanning, en de aanraking veelal medisch functioneel is. Toch is het goed om af en toe de rust op te zoeken.

  ‘Kanker is een ingrijpende ziekte, met een grote lichamelijke en emotionele impact. Al snel kom je in een medische achtbaan terecht, waarbij alle aandacht is gericht op de ziekte, en de aandacht voor jou als mens op de achtergrond raakt. Juist op dit moment is de behoefte aan ontspanning groot. De massage van kankerpatiënten wordt afgestemd met de cliënten zelf, in samenspraak met de huisarts. In ziekenhuizen wordt er eventueel ook overlegd met het gespecialiseerde verplegend personeel.’ Aan het woord is massagetherapeut Frank van den Essenburg, die in zijn praktijk zowel mensen met kanker als de dierbaren (partners en kinderen) zowel op fysiek als op mentaal vlak steunt door middel van massage.

  Op maat gemaakte massage
  Frank vertelt verder: ‘Een massage bij kanker wordt op maat gemaakt. Er wordt rekening gehouden met jouw wens, je conditie en de mogelijkheden tijdens je behandeling. Je bent even geen patiënt met een ziek lichaam, maar kunt je weer even mens voelen. Massage kan tijdens elke fase van je ziekteproces gegeven worden, maar is bij uitstek geschikt in de periode vóór de (chemo)behandelingen, en daarna. Het is fijn om een zachte aanraking met liefdevolle aandacht te ontvangen, waarbij emoties geuit en gevoeld mogen worden. Massage bij kanker biedt geen genezing, maar verbetert de kwaliteit van je leven. Het is een ondersteuning tijdens de reguliere behandeling. Als massagetherapeut heb ik kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen daarvan. Hierdoor ben ik in staat om een veilige en optimale massage te geven, waardoor je lichaam niet verder uit balans raakt, maar juist ontspant. Door de aandacht en zachte aanraking voelen cliënten zich gezien in hun ziekte. Ontspanning kan het effect zijn, maar ook ruimte geven aan verdriet, angst en andere emoties. Niet alleen de patiënt lijdt, maar ook zijn naasten. Massage bij kanker wordt daarom door veel mensen die met kanker te maken hebben vooral als helend ervaren.’

  Over de therapeut
  Frank: ‘Met mijn handen creëer ik iets wat ik mooi vind, of repareer ik iets wat stuk of gebroken is. Maar het zijn ook mijn handen waarmee ik mensen liefdevol kan aanraken en diep contact mee kan maken. Soms is het een helende en de andere keer een troostende kracht. Ik breng je aandacht naar die plekken in je lichaam waar het nodig is. Ik masseer vanuit een holistische visie, wat betekent dat ik je als een geheel bekijk. Dus niet alleen vanuit de klacht of ziekte waar je mee komt, of een lichaamsdeel dat aandacht van je vraagt, maar ook naar je denkbeelden, je gevoel en je wereldbeeld.’

  Wist je dat…
  Massage ontspant en ondersteunt het herstel van lichaam en geest. Ook kunnen symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, depressie en angst verminderen.

  Wil jij een gratis intake en massage naar keuze winnen? Dat kan door je aan te melden via lezersactie@foryoumagazine.nl (met je telefoonnummer en korte motivatie waarom je de massage wil winnen) onder vermelding van ‘Massage’. Voorwaarde voor deelname: je wordt geïnterviewd over jouw ervaring met de massage en dit wordt gepubliceerd in ForYou Magazine. Aanmelden tot 18 oktober.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply