Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Massage voor de broodnodige aanraking

  Het lijkt zo simpel: een aanraking. Een arm om je schouder van een vriend, een hand van een onbekende, een aai op je rug van je ouder. Zo vanzelfsprekend als aanrakingen lijken te zijn, zo waardevol blijken ze wanneer het opeens niet meer mag.

  Door het coronavirus zijn fysieke contacten sterk beperkt. Hoewel we inmiddels wat meer beweegruimte hebben, blijft de anderhalfmeterregel standhouden. Maar anderhalve meter afstand houden tot je medemens, al helemaal als het om familie of vrienden gaat, voelt niet normaal.

  Persoonlijke ruimte
  We zijn gewend om dierbaren graag binnen onze ‘persoonlijke ruimte’ van 1,2 meter te laten. In veel situaties is zelfs dat ongewoon. Een oma die haar kleinkind van bijna één ziet opgroeien en daar niet dichterbij kan komen voor een knuffel, een aai, het leren dat je familie bent en veilig bent in diens armen. Het is er niet bij. Veel mensen ervaren dit als zwaar, en dat is volkomen te begrijpen.

  Aanraking brengt veel teweeg
  Een aanraking is niet alleen een teken van affectie. Het brengt veel meer bij ons teweeg. Niet voor niets zijn behandelingen als massage en fysiotherapie zo effectief. Daar is een verklaring voor. Bij huid-op-huidcontact maakt het lichaam de hormonen oxytocine en endorfine aan, die je misschien wel kent als ‘gelukshormonen’. Dit ontstaat op momenten van veiligheid, en maakt dat een knuffel zo’n gevoel van geborgenheid teweegbrengt. Een logische verklaring waarom een aanraking als troostend ervaren wordt. Er is trouwens een verschil is tussen jezelf aanraken en aangeraakt worden. Wanneer een ander je aanraakt, worden veel meer gebieden in de hersenen geactiveerd dan wanneer je jezelf aanraakt.

  Effect op lichaam en geest
  Het effect van aanraking op het lichaam en de geest is zó groot, dat een gebrek eraan meetbaar negatief blijkt. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat ouderen die eenzaam zijn en weinig aanraking kennen, een lagere weerstand hebben en eerder ouderdomsverschijnselen vertonen. Couveusebaby’s die geknuffeld worden, zijn doorgaans gezonder dan zij die niet worden aangeraakt. En wanneer de ‘gelukshormonen’ niet worden aangemaakt door knuffelen, is er vrij baan voor cortisol en adrenaline: stresshormonen die spanning en piekergedachtes veroorzaken.

  In mijn praktijk kan ik die aanraking bieden door middel van massage. Dat kan heel welkom zijn in een periode waarin we letterlijk, en soms figuurlijk, ver van elkaar verwijderd zijn. Ik heb gemerkt dat sommige mensen zelfs geëmotioneerd raken na een massage, omdat ze eindelijk weer eens aangeraakt werden na de lockdown!

  Bas Rijnbout

  Thailand
  Masseur Bas Rijnbout gaat geregeld naar Thailand om zijn kennis rond massages te vergroten, waaronder de inzet van massage bij trauma’s, acupressuur (onder andere bij zwangerschapsklachten) en ontspannende Thaise oliemassages. In iedere editie van ForYou Magazine deelt hij deze kennis.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply