Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Mediation: betere basis voor de toekomst
    Rate this post

    Jullie huwelijk leek een sprookje. Jullie waren dat stel waar iedereen stiekem een beetje jaloers op was, maar je voelde al tijden dat er iets niet goed zit. Jullie hebben geprobeerd eraan te werken, maar er is iets kapot gegaan dat niet meer te redden lijkt. Al tijden speel je daarom met die ene vraag: uit elkaar gaan of niet?

    Er kan zomaar een moment komen dat het onvermijdelijk is geworden: jullie gaan scheiden. Maar waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je alle gevolgen van de echtscheiding goed regelt? Niet alleen voor jullie, maar ook voor de kinderen. Je gaat immers scheiden van je partner, maar ouders blijven jullie altijd samen.

    Samen om tafel
    Een scheiding heeft een enorme impact op het hele gezin. Wanneer jij bereid bent om in die moeilijke periode te blijven overleggen met je (ex-)partner, kun je de hulp van een echtscheidingsmediator inschakelen. De mediator helpt jullie om op een goede manier te communiceren en geeft praktische tips. Met behulp van deze informatie en de begeleiding van de mediator kun je vervolgens afspraken en beslissingen maken over de onderwerpen die geregeld moeten worden. Daardoor zal de scheiding vlotter verlopen en minder belastend zijn voor jullie en voor de kinderen.

    Praktische zaken regelen
    Anneke Bruin heeft al 20 jaar ervaring als advocaat en (familie)mediator. ‘Een scheiding zorgt voor een onzekere periode voor beide partners, maar er moeten desondanks wél allerlei praktische zaken geregeld worden. Zoals: wie blijft er in de huidige woning? Hoe gaat de zorgverdeling voor de kinderen eruitzien? Hoe zit het met de kosten van de kinderen en de partneralimentatie? Als vFAS-advocaat heb ik uitgebreide kennis van de wet rond echtscheidingen, huwelijkse voorwaarden, pensioen en de rechtspositie van de ex-partners. Ik kan alles dus juridisch goed in kaart brengen en de praktische consequenties uitleggen. Dat voorkomt dat een cliënt later denkt ‘Als ik dit vooraf had geweten, had ik het anders geregeld…’.

    Een betere basis voor de toekomst
    ‘Het grote voordeel van mediation is dat je zelf zeggenschap houdt over de afspraken die gemaakt moeten worden. Hoe zwaar en pijnlijk het ook kan zijn om nu met je partner te moeten praten over je wensen en irritaties: mediation biedt een betere basis voor de toekomst dan procederen, omdat
    daarmee het risico op het verharden van de strijd verkleind wordt en schade voor de kinderen wordt beperkt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant dat ik, als mediator én advocaat, ook zelf indien bij de rechter, die de scheiding uitspreekt. Mediation biedt kansen voor beide ex-partners om de relatie op een goede manier af te sluiten en de toekomst op een betere manier in te gaan.’

    Gesprek met het kind
    ‘Als ik een stel met een kind begeleid, bied ik ook altijd aan om met het kind te praten. Ik spreek het kind pas als de ouders al tot overeenstemming zijn gekomen en mij toestemming hebben gegeven om met hun kind te praten. Kinderen vinden het fijn om gezien en gehoord te worden als de ouders gaan scheiden. Tijdens het gesprek kunnen ze hun gevoelens, twijfels en wensen met mij bespreken, overigens zonder dat ze een beslissende stem hebben in de afspraken die gemaakt moeten worden. Die verantwoordelijkheid ligt alleen bij de ouders. Er is trouwens ook een goede website, www.villapinedo.nl, waar kinderen van gescheiden ouders veel informatie kunnen vinden.’

    Positieve stap richting toekomst
    Anneke besluit: ‘Het geeft mij veel voldoening om mensen te kunnen ondersteunen in een moeilijke periode. Ik probeer ze op hun gemak te stellen en ze op een positieve manier te benaderen, zodat de sfeer toch zo goed mogelijk is. Ik help ex-partners graag om een positieve stap richting de toekomst te zetten en onnodig leed voor de kinderen te voorkomen.’

    Goedkoper dan een advocaat
    Als MfN-geregistreerd mediator staat mr. Anneke Bruin ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat er een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) kan worden aangevraagd, en je alleen een geringe eigen bijdrage betaalt. Zonder toevoeging betaal je een uurtarief. Hoe dan ook: een mediationtraject is goedkoper dan het inschakelen van ieder een eigen advocaat.

    MfN-geregistreerd mediator
    Mr. Anneke Bruin is aangesloten bij Mediatorsfederatie Nederland (MfN), dé autoriteit op het gebied van mediaton in Nederland. Het MfN-register dient als kwaliteitswaarborg binnen de mediationbranche en is daarmee de bindende factor tussen mediators met een diversiteit aan expertises en achtergronden.

    Over mr. Anneke Bruin
    Mr. Anneke Bruin werkt sinds 2000 als advocaat in Amersfoort en is gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Zij is als scheidingsbemiddelaar en familierechtadvocaat verbonden aan de specialisatievereniging vFAS. Bij haar kun je terecht voor alle gewenste vormen van scheiding en andere vragen op het gebied van het familierecht. Anneke wordt door de rechtbank Utrecht regelmatig benoemd als bijzonder curator om in procedures tussen ouders de stem van het kind te vertegenwoordigen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply