Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Meer energie, betere mobiliteit
  Rate this post

  De behandeling van kanker kan tot veel lichamelijke klachten leiden. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten en kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Daarnaast kan een kankerpatiënt lichamelijke beperkingen ervaren door veranderingen in lichaamshouding, lichaamsfunctie, mobiliteit en kracht.

  Fysiotherapie en ergotherapie kunnen veel van deze klachten verminderen. Bij Cancer Care Center werken in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeuten en ergo­therapeuten. Daarnaast werken ze nauw samen met manueel, bekken- en psychosomatisch fysiotherapeuten. Het is erg waardevol om mensen te kunnen helpen in deze zware periode, het zelfvertrouwen terug te geven in hun lichaam en te leren omgaan met de veranderingen die vaak gepaard gaan bij de behandeling. Belangrijk daarbij is het plezier in bewegen terug te geven in een veilige ­ongedwongen omgeving.

  Fysiotherapie
  De oncologiefysiotherapeut kan een cliënt door het geleidelijk opbouwen van conditie en kracht begeleiden naar een betere lichamelijke belastbaarheid. Tijdens de training houdt de oncologiefysiotherapeut rekening met ieders specifieke situatie en persoonlijke doelstellingen. Met een ­uitgebreide intake maakt de oncologiefysiotherapeut dan een persoonlijk plan. De training is een combinatie van kracht­oefeningen en cardiotraining. Daarnaast is er aandacht voor balans, core stability, ontspanning en energieverdeling.

  Bij chemotherapie is gebleken dat door te trainen tijdens de behandeling de patiënt minder last heeft van de verschillende bijwerkingen zoals misselijkheid en moeheid, en tevens dat de chemokuur beter volgehouden kan worden.
  Op alle vestigingen van Cancer Care Center kan er getraind worden onder leiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Die helpen cliënten om ook daarna actief te blijven door samen met de cliënt een passende sport of andere lichamelijke activiteit te vinden.

  Oedeemfysiotherapie
  ‘Oedeem’ is de benaming voor een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan onder andere het gevolg zijn van een operatie, bestraling en hormoon- en chemotherapie.
  De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit manuele lymfedrainage: een massagetechniek om het vocht af te voeren. Andere behandelmogelijkheden zijn compressietherapie (zoals zwachtelen, aanmeten van steunkousen), lymftaping, littekenbehandeling, oefen­therapie, voorlichting en het aanleren van zelfmanagement.

  Ergotherapie
  Een ergotherapeut helpt met het zoeken naar passende oplossingen bij problemen in het dagelijks leven door kanker of de behandeling. De ergotherapeut gaat bij deze en andere praktische problemen samen met de cliënt kijken of een activiteit op een andere manier uitgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld door naar de dag- en week­indeling te kijken, zodat er weer een balans gevonden kan worden in wat de cliënt kan en wil. Ook kan de ergo­therapeut adviezen geven op het gebied van ergonomie, waardoor het uitvoeren van bewegingen minder energie kost of minder belastend is.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply