Het liefst zou je je kind voor al het kwaad en verdriet willen behoeden, maar helaas is dat soms niet mogelijk. Er kunnen zich situaties of verdrietige omstandigheden voordoen die het kind niet kan verwerken en die invloed hebben op zijn of haar gedrag. Dit kan uiteenlopen van problemen in contact, in hechting of door trauma. Met speltherapie kan je kind geholpen worden.
Maike Fakkert is speltherapeut. ‘Therapeut’ betekent ‘helper’, en dat is wat Maike doet: kinderen tussen 3 en 12 jaar helpen, zodat ze zich weer blij voelen en de wereld weer aankunnen. Spelen is voor een kind de meest natuurlijke uitingsvorm. Het is dan ook een ideale manier om sociaal-emotionele problemen in kaart te brengen, en via het spel kun je het kind helpen om emoties te benoemen. Met name jongere kinderen zullen een schokkende gebeurtenis of naar gevoel moeilijk onder woorden kunnen brengen. Spelen is dan het middel! Er wordt veel gebruik gemaakt van Playmobil, zand, klei, verf en mens- en dierfiguren, waarbij het kind zelf de materialen kiest. Maike daagt het kind uit en volgt zijn tempo. Het kind geeft zelf aan waar het behoefte aan heeft.
Intake
Als de ouders met een hulpvraag bij Maike komen, is er een gesprek over de aard van het probleem. De ouders krijgen een uitgebreide vragenlijst mee, waarmee Maike al mogelijk zicht krijgt op de oorzaak van het probleem. Vervolgens kan de speltherapie beginnen.
Samenwerking met ouders
Er vinden eerst drie observaties plaats. Op basis daarvan geeft Maike een terugkoppeling aan de ouders, waarbij ze aangeeft wat het kind via spel heeft laten zien en op welke manier het geholpen kan worden. Vervolgens stelt Maike een plan op en bespreekt ze die met de ouders. Afhankelijk van de problematiek zijn er gemiddeld zo’n 15 spelsessies met het kind nodig. De oudergesprekken vinden eens per 4 à 5 weken plaats.
Maike geeft de ouders adviezen waarmee ze hun kind kunnen helpen, en ook de school van het kind wordt betrokken bij de aanpak.
De sessies kunnen plaatsvinden in de praktijkruimte van Maike, of op een andere locatie. De begeleiding wordt mogelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering, of eventueel vanuit het PGB.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel