Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Mentaal evenwicht
    Rate this post

    In onze cultuur en levenswijze is het heel normaal om met gezonde voeding en sporten ons lichaam ­gezond te houden. We blijven langer vitaler en fysiek gezonder. Hoe staat het echter met onze ­mentale gezondheid? De statistieken liegen er niet om. Volgens TNO hebben meer dan 1 miljoen Nederlanders last van een burn-out of werkstressklachten. Daarnaast ervaren veel mensen een hoge mentale belasting vanuit allerlei situaties, zoals mantelzorg, chronische pijn of slaapstoornissen.

    Een goed evenwicht van onze mentale gezondheid lijkt steeds essentiëler te worden. De werkdruk in het onderwijs en de gezondheidszorg wordt erkend, maar doen we er ook iets aan? In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is men veel verder met het evenwichtig houden van de mentale gezondheid. Daar is de beoefening van Mindfulness een onderdeel geworden van het dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen of sporten bij ons.

    Wat betekent ‘Mindfulness’ eigenlijk? De vertaling uit het Engels is ‘opmerkzaamheid’. Jon Kabat-Zinn, de ontwikkelaar van de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training, heeft de volgende definitie van Mindfulness opgesteld: ”Mindfulness’ houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend aan de dingen zoals ze zijn.’

    Ik kan mij voorstellen dat je denkt: ‘Hoe gaat mij dit helpen om evenwicht te krijgen in mijn mentale gezondheid?’ We leven tegenwoordig in een snelle, hectische wereld. Hierdoor worden we vaak geleefd door automatische ­patronen en zijn we vooral bezig met wat er in de toekomst moet gebeuren en met wat er in het verleden is gebeurd. Hierdoor schieten veel mensen in de ‘gedreven Doe-modus’. We denken dat we verder komen door maar stug te blijven doorgaan of de problemen te negeren, maar eigenlijk is dit niet meer productief.

    Mindfulnessbeoefening laat je weer ervaren hoe het is, op dit moment, in het nu; ook wel de ‘Zijn-modus’ ­genoemd. Dit hoeft niet altijd aangenaam te zijn, want je kunt geconfronteerd worden met het moeilijke in je leven, zoals die chronische pijn of die stress. De Mindfulnesstraining zal je laten inzien dat je, als je opmerkzaam naar het moeilijke kunt kijken, bewuste keuzes kunt maken hoe nu verder te gaan. Misschien kun je wel iets doen, maar op een andere manier, of kun je accepteren dat het zo is. Het herkennen van wat er nu is en stilstaan bij de bewuste keuze is de kracht van Mindfulness. Het creëert balans tussen de Doe- en de Zijn-modus en geeft evenwicht aan onze ­mentale gezondheid.

    – Karin Reichardt

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply