Rate this post
 • ‘Ik merk dat het veel beter gaat’
  Rate this post

  Yvette Cleveringa (48) kreeg zes jaar geleden een rughernia. Vier jaar geleden kwam daar nog suiker­ziekte bij. Ze probeerde af te vallen om haar suikerziekte de baas te worden en minder pijn te hebben, maar ondanks een ander eetpatroon en meer beweging was dit niet voldoende. De pijn bleef en haar suikerziekte werd ook niet minder. Dit zette haar aan het denken, en ze nam het ingrijpende besluit om een maagverkleining te ondergaan.Na een doorverwijzing van haar huisarts meldde ze zich bij het RKZ Obesitascentrum, onderdeel van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

  Eind juli 2016 was het zover en werd ze geopereerd. Haar maag heeft nu het formaat van een kiwi. Ter ver­gelijking: een maag heeft doorgaans het formaat van twee flinke vuisten. ‘Ik eet nu om de twee uur heel kleine porties. Na het eten van een cracker met kaas zit ik vol. Je merkt het direct als je te veel eet. Het eten kan dan niet zakken en je gaat je beroerd voelen’, vertelt Yvette.

  Na vier weken was ze al tien kilo kwijt en, veel belangrijker: ze heeft nu veel minder pijn en mag afbouwen met haar medicijnen voor haar suikerziekte. Yvette: ‘Mijn belangrijkste doel was en is een betere gezondheid. Ik merk dat het veel beter gaat. Dat ik ook afval, is een heel fijne bijkomstigheid. Ik heb tien pakken suiker op een rij gezet om te kijken hoeveel dat nu precies is. En dat is veel! Ik hoef dat nu allemaal niet meer met me mee te zeulen. Toch ben ik er nog niet aan gewend. Toen ik laatst ging shoppen, pakte ik kleren in mijn oude maat, terwijl die nu echt te groot zijn.’
  Vóór haar maagverkleining was Yvette model voor grote maten. ‘Dat kan nu niet meer. Ik ben daar al te veel kilo’s voor kwijt. Maar dat is niet erg; het is tijd voor nieuwe dingen. Ik begin aan een nieuw leven!’

  Samenwerking
  Het RKZ Obesitascentrum werkt intensief samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Deze kliniek heeft meerdere vestigingen in het land, waaronder één in Beverwijk. De Nederlandse Obesitas Kliniek verzorgt het voor- en natraject bij maagverkleinende operaties. De operatie zelf wordt uitgevoerd door chirurgen van het RKZ Obesitascentrum. Patiënten worden gedurende het traject bijgestaan door diverse artsen van het RKZ en psychologen, diëtisten en voedingsdeskundigen van de Nederlandse Obesitas Kliniek. Zij begeleiden de patiënt niet alleen op het medische vlak, maar ze helpen ook bij de verandering van levensstijl.

  Informatieavonden
  Het RKZ Obesitascentrum en de Nederlandse Obesitas Kliniek organiseren samen een aantal voorlichtingsavonden voor patiënten met obesitas die overwegen een maagoperatie te ondergaan. De eerstvolgende bijeenkomst in Beverwijk is op donderdag 10 november 2016. Op www.rkz.nl/agenda is meer informatie te vinden over de voorlichtingsavonden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply