Mesologie is een complementaire vorm van geneeskunde, die tussen regulier en alternatief inzit. Mesologie is nog vrij onbekend, en dat is jammer. Het is namelijk absoluut niet ‘zweverig’. Praktijkhoudster Debbie Bakema van Mesologie Gorecht Groningen in Hoogezand was jarenlang werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige, en is dus vertrouwd met de reguliere geneeswijzen. Om mesoloog te worden, heeft zij een studie gevolgd aan het Integraal Medisch Centrum te Amsterdam. Deze studie bestaat uit een propedeusejaar met daarna een vijfjarige opleiding tot mesoloog.
’Meso’ betekent ‘midden’, en is afgeleid van het woord ‘mesoderm’. Mesoderm is het bindweefsel waar alle fysiologische processen plaatsvinden. De academische kennis uit de reguliere geneeskunde, Chinese geneeskunde, Ayurveda (geneeskunde uit India), osteopathie, homeopathie, kruidenleer, orthomoleculaire geneeskunde (vitaminen, mineralen) en voedingsleer vormen de basis. Mesologie integreert al deze vormen van geneeskunde, en daarin zit ook de kracht: een mesoloog gaat op zoek naar de uiteindelijke oorzaak van een klacht. De mesoloog zoekt naar disfuncties in de orgaansystemen (lever, hart, milt, longen, nieren, darmen), en kan op basis van de bevindingen gericht het lichaam ondersteunen, zodat het lichaam weer de kracht vindt om het evenwicht weer te herstellen.
De mensen die in de praktijk van Debbie komen, hebben vaak al lange tijd gezondheidsklachten. Dat varieert van ‘vage’ klachten, zoals vermoeidheid of hoofdpijn, slecht slapen of veel piekeren tot klachten waarvan regulier wordt gezegd ‘U moet ermee leren leven’. Sommige ziekten zijn ongeneeslijk, maar het is soms wel mogelijk om de omstandigheden draaglijker te maken. Mensen accepteren tegenwoordig niet meer dat er wordt gezegd ‘U moet ermee leren leven’ of ‘Het zit tussen de oren’. Men wil van de klachten af. Een andere manier van kijken biedt soms uitkomst. Daarom zoeken ze een andere manier om hun probleem te laten onderzoeken en behandelen. Zit je niet lekker in je vel en kun je er maar niet achter komen wat er aan de hand is, dan kan mesologie wellicht helpen.
Maatwerk
Elke behandeling bij Mesologie Gorecht Groningen is maatwerk, omdat iedereen anders is en ook de klacht persoonlijk is. Onderdeel van de behandeling is een uitgebreid onderzoek, waarbij de anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie aan bod komen. Verder worden de pols, tong, buik en acupunctuurpunten onderzocht.
Er vindt tevens een elektrofysiologische doormeting plaats, waarbij een goede indruk verkregen wordt van de functie van organen, weefsels en hormoonhuishouding. Uiteindelijk vormen de verkregen gegevens de basis voor de behandeling. De behandeling bestaat uit adviezen en/of het voorschrijven van kruiden, vitaminen, fytotherapie, celzouten, homeopathie enzovoort. Als het nodig is, verwijst Debbie cliënten door naar de huisarts. Niet alleen cliënten met chronische klachten zijn welkom; mesologie kan ook als check-up dienen.
Baby’s en kinderen
Niet alleen volwassenen kunnen baat hebben bij mesologie. Ook baby’s vanaf een half jaar, basisschoolkinderen en tieners kunnen gebaat zijn bij een mesologische behandeling. Denk dan aan huidklachten, het niet goed verdragen van voeding, afwijkend gedrag, onzeker zijn of slecht slapen enzovoort.
Een consult kost € 95. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de behandeling uit het aanvullende pakket. Mesologie staat al jaren hoog aangeschreven bij Menzis, en deze verzekeraar vergoedt dan ook 80% van de kosten van het consult. Heb je vragen en wil je meer informatie, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met Debbie Bakema.
Reageer op dit artikel