Rate this post
 • ‘Met deze finishing touch voel ik mij weer helemaal mezelf!’
  Rate this post

  In januari 2017 ben ik bevallen van mijn tweede kind. De bevalling ging soepel, het verliezen van mijn zwangerschapsbuikje niet. In het begin dacht ik dat dit vanzelf minder zou worden. Het hoorde er toch immers bij? Ik was pas net bevallen.

  Mijn kast vulde zich steeds meer met kleding in grotere maten. Ik voelde me beter in iets ruimer vallende kleding. Losse blouses, wijder vallende truitjes. En als ik ‘s avonds weleens naakt voor de spiegel stond, dan deed ik snel mijn nachtjapon aan. Want dat buikje, dat stoorde me enorm.

  Op een ochtend stond mijn man enthousiast naast ons bed om te vertellen dat we in de zomervakantie in het huisje van zijn ouders in Frankrijk konden verblijven. ‘Heerlijk!’, riep hij uitbundig, ‘er even helemaal uit met ons gezin. Er is zelfs een zwembad waar we lekker de hele dag kunnen vertoeven.’ Bij het woord zwembad moest ik direct denken aan het woord bikini, om vervolgens het beeld van mijn slappe buik niet meer uit mijn hoofd te krijgen. Daar moest ik nog niet aan denken.

  Toen ik er lichamelijk aan toe was, ging ik vol goede moed naar de sportschool. Niet één keer per week, maar het liefst drie keer! Langzaam begon ik mijn oude lichaam terug te krijgen, maar waar ik zo ontevreden over was, dat bleef. Mijn buik werd niet meer zo strak als hij ooit was.

  Ik vroeg vriendinnen om raad. De één legde zich bij het feit neer dat ze geen strakke buik meer zou krijgen, de ander gaf mij als tip om verder te kijken dan de sportschool. ‘Waarom overweeg je geen plastische chirurgie?’ In mijn hoofd klonk dat als een ver-van-mijn-bed-show. Maar toen ik informatie over de verschillende mogelijkheden aan het inwinnen was, bleek dit helemaal niet zo te zijn. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland omdat dit
  gevestigd is in het ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden. Dat zorgde voor een veilig en vertrouwd gevoel.

  De plastisch chirurg nam alle tijd voor mij en legde mij heel goed uit wat ik kon verwachten. Samen met hem stond ik voor de spiegel zodat ik kon aangeven wat mijn wensen waren. Het was heel prettig om eerlijk advies te krijgen. We kwamen tot de conclusie dat een mini buikwandcorrectie voor mij de beste optie was om het resultaat te behalen waar ik naar op zoek was.

  Ik zal eerlijk zijn: de operatie en herstelperiode waren best pittig, maar ik ben zó blij dat ik het gedaan heb! Met deze finishing touch voel ik mij weer helemaal mezelf. Mijn ruime kleding heb ik inmiddels in een doos gestopt. Ik kijk zelfs uit naar de zomervakantie omdat ik mij weer comfortabel in mijn bikini voel. Frankrijk: ik heb er zin in!

  – Miranda (36)

  Expert aan het woord: Ramon de Wildt
  Een buikwandcorrectie is een operatie om de contour van de buik te verbeteren en geen methode om mee af te vallen. Er zijn verschillende soorten buikwandcorrecties. De meest voorkomende is de klassieke buikwandcorrectie, waarbij de gehele buikwand strakker wordt en ook de navel opnieuw wordt ingehecht. Vaak blijft na één of meerdere zwangerschappen een rectusdiastase bestaan. Dit is het uiteenwijken van de (rechte) buikspieren in de middellijn. Dit kan dan gecorrigeerd worden door de spieren naar elkaar toe te hechten. Ook bestaat een mini buikwandcorrectie, waarbij alleen de onderbuik verbetert en er geen litteken rond de navel wordt gemaakt. Bij elke buikwandcorrectie kan ook liposuctie worden uitgevoerd om lokale vetophoping te behandelen. Vaak zijn dit de bovenbuik of de flanken (lovehandles). Ik kijk altijd samen met de patiënt voor de spiegel om de wensen helder te krijgen. Waar stoort iemand zich aan? Is het alleen een overhangende onderbuik, of is de bovenbuik ook een probleem? En stoort iemand zich aan lovehandles of juist niet? Een buikwandcorrectie is altijd maatwerk. Door goed te luisteren naar de patiënt en te overleggen bereiken we de beste oplossing. In het geval van Miranda was dat een mini buikwandcorrectie.

  Veelgestelde vragen
  Duurt het lang voordat ik weer hersteld ben van de operatie?
  De eerste week moet je het rustig aan doen. Sporten en het uitvoeren van zwaar lichamelijk (huishoudelijk) werk moet je zes weken vermijden. De plastisch chirurg overlegt na de operatie met je wanneer je weer alles mag doen.

  Een deel van de huid van mijn buik is nu gevoelloos. Blijft dit zo?
  Dit komt doordat gevoelszenuwen tijdens de operatie doorgesneden of weggenomen zijn. Dat voelt vreemd bij het aanraken. Het duurt ongeveer een jaar voordat het gevoel voor een deel weer terugkeert.

  Vergoedt mijn verzekering de operatie?
  Het hangt ervan af waar en hoe je verzekerd bent. In uitzonderlijke gevallen zal je zorgverzekeraar de operatie vergoeden. Als je over een eventuele vergoeding twijfelt, kun je een kosteloze afspraak maken bij Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland om dit te laten beoordelen. Zij kunnen, indien je aan de strenge criteria voldoet, een machtiging aanvragen bij de zorgverzekeraar.

  Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland
  In het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland werken plastisch chirurgen van de vakgroep Plastische Chirurgie van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het CEC Friesland is een professioneel georganiseerde kliniek die al sinds 1998 bestaat. Met de jarenlange ervaring leveren de medewerkers topzorg op het gebied van esthetische chirurgie en bieden ze een breed scala aan behandelingen. De behandelingen worden uitgevoerd in een veilige ziekenhuissetting, na uitgebreide analyse van jouw vragen en verwachtingen over jouw uiterlijk. Cliëntvriendelijkheid, goede en zo volledig mogelijke voorlichting en het waarborgen van kwaliteit van zorg kenmerken het CEC Friesland. Naast nieuwe consulten verrichten de plastisch chirurgen ook second opinions. De plastisch chirurgen van het CEC Friesland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply