Rate this post
 • ‘Met hen vul ik het gat in mijn hart’
  Rate this post

  De herfstzon schijnt zacht en er is weinig wind. Een geschikt moment om buiten te beeldhouwen. Onder een beschermend afdakje staat Pien haar steen te bewerken met een rasp. Het doel is niet om ‘iets moois’ te maken, maar om uitdrukking te geven aan het gevoel van verlies wat zij onlangs heeft meegemaakt.

  ‘Ik kom naast haar staan en zie de donkerblauwe, ovale steen waaraan zij werkt,’ vertelt Wike de Klerk. ‘Aan de top is een hartvorm zichtbaar. Vlak daaronder een holte. ‘Dát is het gat in mijn hart dat ik nu voel,’ vertelt Pien. ‘In drie maanden tijd heb ik zes dierbaren verloren.’

  Verlies meedragen
  Wike: ‘In een andere, meer bruin gekleurde steensoort vijlt Pien hartvormpjes. ‘Dat zijn de mensen die ik verloren ben,’ zegt ze. Met hen vul ik het gat in mijn hart.’ Ik knik. Ik kijk naar het door haar gevijlde ‘gat’ in haar hart en zie dat het geen gat is waar je doorheen kunt kijken. Het is een komvorm. Ik besluit dat tegen Pien te zeggen. Hoe zou het zijn wanneer zij het gat in haar hart niet opvult, maar in plaats daarvan haar verloren dierbaren gaat meedragen in haar hart?’

  Een zachte verandering
  ‘Verbaasd kijkt Pien mij aan,’ vervolgt Wike. ‘Ik zie een zachte verandering in haar gezicht. ‘Dat klinkt eigenlijk veel prettiger’, antwoordt zij. ‘Ja, ik wil leren mijn verlies mee te kunnen gaan dragen in mijn hart. Maar dat is niet gemakkelijk!’ Ik antwoord haar: ‘Nee, dat is zeker niet gemakkelijk.’ Ik wenk naar haar beeld. ‘Maar je bent er al mee begonnen.’ We glimlachen naar elkaar en met die glimlach vijlt Pien haar verlies in steeds meer de juiste vorm.’

  Doen en ervaren
  ‘Beeldende therapie gaat niet over het maken van iets moois, maar om uitdrukking te geven aan een thema of gevoel dat in jou leeft,’ vertelt Wike. ‘Bij beeldende therapie staan het ‘doen’ en ‘ervaren’ voorop. Het verbindt gedachten en woorden aan je gevoelens en ervaringen. Soms heb je (nog) geen woorden voor wat je voelt en ervaart. Beeldend werken kan je daarbij ondersteunen. Het leert je over jezelf.’

  Over Lodur
  Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend bij Lodur Kunstzinnige Therapie helpt vrouwen ná (borst)kanker leven met de gevolgen die kanker en haar pittige behandelingen achterlaat. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat van waarde is in jouw leven, zodat je bewuste keuzes kunt gaan maken in het vormgeven van jouw nieuwe leven ná kanker.

  Wist je dat …
  … je voor kunstzinnige therapie helemaal niet creatief hoeft te zijn? Het maakt niet uit of je kunt tekenen of schilderen, verstand hebt van kunst of er een hekel aan hebt om met je handen in de klei te zitten. Het is gewoon een tool om je op een andere manier uit te drukken. Zonder woorden, en juist dát zorgt vaak voor bewustwording en inzichten!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply