Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Met mijn haarwerk word ik weer als mens gezien’
  Rate this post

  Ik ben bij Haarinstituut Nederland in Hilversum terechtgekomen via het ziekenhuis. Ik kreeg een tasje mee met verschillende folders en kaartjes. Er zat ook een kaartje van Haarinstituut Nederland bij. Hoewel je natuurlijk in een rollercoaster terechtkomt, werd mij geadviseerd om een afspraak te maken op het moment dat ik mijn eigen haar nog had. Dan konden ze de structuur, de kleur en het model goed bekijken. Ik heb zelf vanaf het begin contact gehad met Hedie en het voelde gelijk als een warme deken. Het gesprek was zo open en eerlijk.

  Ik heb altijd heel lang haar gehad, maar dat had ik al gedoneerd voordat ik bij Haarinstituut Nederland terechtkwam. Daar kwam ik binnen met een boblijn. Dat neemt niet weg dat ik, op het moment dat mijn haar er echt af moest, het gevoel had dat ik een stukje vrouwelijkheid verloor. Gelukkig ben ik wel een heel nuchter persoon. Van andere mensen hoor ik ook vaak dat ik zo positief ben. Ik kan daarom denk ik goed inzien dat wat we nu doen me beter maakt. Het verliezen van mijn haar hoort daar nu eenmaal bij. Leuk is het niet, maar de relatie met je lichaam is net een huwelijk: je moet ervan houden in voor- en tegenspoed.

  Daarnaast hielp het enorm dat ik wist dat er een prachtig haarwerk op me lag te wachten. Een haarwerk dat ervoor zorgt dat anderen me weer zien als mens; niet als iemand die ziek is. Wat ik het moeilijkst vond, was het moment dat ik het haarwerk ‘s avonds af deed voor mijn man. Dat was confronterend, maar verder ziet niemand het, dus het is echt niet zo erg.

  De eerste afspraak maakte veel indruk. Ik ben samen met mijn schoonmoeder naar de zaak gegaan en het voelde gelijk heel vertrouwd. Hedie nam ons mee naar een aparte kamer, zodat je veel privacy hebt. Dat was erg prettig. Ze bekeek mijn haar en toonde veel interesse in mij en hoe het met me ging op dat moment. Na een tijdje zei ze: ‘Ik denk wel dat ik wat haarwerken voor je heb.’ Ze kwam terug met twee haarwerken: één van echt haar en één van synthetisch haar, maar ze gaf aan dat ze eigenlijk al gelijk wist welke ik moest hebben.

  Ze had gelijk. Ik paste het haarwerk en we waren meteen klaar. Mijn schoonmoeder was in tranen omdat ze míj weer zag. We waren enorm onder de indruk van de manier waarop de afspraak verliep. Ik kon bijna niet geloven dat ze, terwijl ze mij helemaal niet kent, gelijk het juiste haarwerk pakte. Het was zó speciaal; dat gun ik iedereen.

  Er werd langzaam toegewerkt naar het moment waarop mijn haar er helemaal af moest. Mijn drie kinderen werden daar nauw bij betrokken. Stap voor stap werd alles uitgelegd. Toen het zover was, mochten ze allemaal een stukje van mijn haar afknippen. We hadden alle tijd. Daarna kwam het moment om mijn haar los te laten. Natuurlijk was het niet leuk, maar dankzij de warme begeleiding was het wel een bijzonder moment.

  Natuurlijk is ziek zijn niet leuk, maar dit is één van de ervaringen die me hebben laten zien dat er ook ontzettend veel positieve, leerzame dingen op je pad komen. Je leert niet alleen over jezelf, maar ook over de onzelfzuchtigheid van anderen en dat is toch wel erg mooi.

  – Barbara (44)

  Over de specialist
  Bij Haarinstituut Nederland in Hilversum worden op persoonlijke en betrokken manier oplossingen geboden bij haarproblemen. Hedie Scheeper-Vrieze: ‘Wij begrijpen hoe belangrijk je haar voor je is en denken daarom graag met je mee. Natuurlijk kun je schaamtegevoelens of frustratie voelen, maar met het juiste haarwerk of haarstuk voel je je weer op en top jezelf. Het is heel mooi dat je samen met iemand deel kunt uitmaken van dat proces.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply