Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Met minder pijn werken aan herstel

  Jaarlijks krijgen er gemiddeld 17.000 vrouwen in ons land borstkanker. Ondanks het feit dat dit een bedroevend cijfer is, zijn er gelukkig steeds meer goede behandelingen om de ziekte te bestrijden. Maar naast de gevolgen van de ziekte zelf, kun je tijdens en na de behandeling ook last krijgen van andere klachten.

  In de huidige borstkankerzorg is er een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om borstkanker te behandelen. Daarbij komen directe reconstructies en borstbesparende ingrepen veelvuldig voor. Deze behandelingen dragen bij aan de genezingskans, maar gaan gepaard met een vervelende kwaal. Want na zo’n operatie kan je last krijgen van huidproblemen zoals verhard littekenweefsel en oedeem.

  Wat is oedeem?
  Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfevocht in het weefsel op een plaats waar het eigenlijk niet thuishoort en die leidt tot een zwelling. De aandoening ontstaat door een beschadiging van het lymfesysteem. De oorzaken van lymfoedeem zijn heel divers. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie, plastische chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insuficiëntie (spataderen) en medicatiegebruik. Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker.

  Spanning van de huid
  Oedeem treedt op wanneer er te weinig vocht uit het weefsel wordt afgevoerd. Dit kan komen door een verminderde afvoercapaciteit van het lymfesysteem of een te grote aanvoer van vocht. Door de beschadiging kan het lymfesysteem de aanvoer niet aan. Heb je oedeem, dan ervaar je voornamelijk spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel in de aangedane ledematen en een toename van de omvang van het lichaam.

  De huid- en oedeemtherapeut
  Een huid- en oedeemtherapeut kan je lichaam helpen het overtollige vocht te verminderen aan de hand van verschillende behandelingen. Door manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek) vaak in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen – wordt het vocht beter afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat pijn en stijfheid afnemen.
  Medikos werkt, naast de standaard behandelingen, ook met diverse drainerende apparatuur, zoals LPG Endermologie.

  Minder pijn
  Naast de behandeling kan de huid- en oedeemtherapeut je ondersteunen met tips en adviezen die je helpen zelf de afvoer van lymfevocht te bevorderen en complicaties te voorkomen. Zo kan de huidtherapeut je specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uitleggen die bijdragen aan de afvoer van lymfevocht, zodat je met minder pijn kunt werken aan je herstel.

  Over Medikos
  Medikos is een medisch cosmetisch centrum waar je het allerbeste vindt op het gebied van professionele huidtherapie, huidverjonging, lasertherapie en beauty- en schoonheidsbehandelingen. Eigenaresse en huidtherapeute Yolande Werkman en de andere huidtherapeuten, en schoonheidsspecialisten, een cosmetisch arts en een specialiste in permanente make-up staan voor je klaar om jouw huid weer te laten stralen. Je krijgt bij Medikos altijd een op maat gemaakte behandeling die leidt tot een optimaal resultaat. Medikos is aangesloten bij de beroepsvereniging: de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit Register draagt zorg voor het bijhouden en registreren van alle nascholing en alles wat nodig is om de kwaliteit te waarborgen.

  Klachten
  Welke klachten ervaar je bij lymfoedeem?
  – zwellingen in het aangedane lichaamsdeel
  – moe en zwaar gevoel en een gespannen gevoel
  – pijn
  – bewegingsbeperking

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply