Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Met Mindfulness meer aandacht voor jezelf
  Rate this post

  Ziek zijn heeft een enorme impact op je leven. Veel dingen die vanzelfsprekend waren, zijn dat ineens niet meer. Onzekerheden en angsten maken dat je geconfronteerd wordt met grenzen van je lichaam en van je geest. Je kunt pijn en emoties als verdriet, angst en boosheid ervaren. Niet alleen voor degene die ziek is verandert er van alles. Ook degene die voor de zieke zorgt, zoals de partner, kinderen, ouders, familie of buren, krijgt te maken met emoties en lichamelijke en geestelijke grenzen van de ander én zichzelf.

  Mindfulness kan ondersteunend zijn bij het omgaan met ziekte, of je nu degene bent die ziek is of dat je degene bent die de zieke ondersteunt. Mindfulness houdt in: zonder oordeel, met open en vriendelijke aandacht in het hier en nu zijn. Je leert om een vriendelijke houding aan te nemen naar jezelf en naar anderen, zonder kritiek, zonder verwachtingen én zonder te strijden om iets te willen veranderen aan wat op dit moment niet te veranderen is. Openstaan voor mogelijkheden en óók voor onmogelijkheden.

  Bewustere keuzes maken
  Door het volgen van een Mindfulness-training krijg je inzicht in je eigen gedachten en reacties. Hierdoor kun je leren om andere, bewustere, keuzes te maken in tegenstelling tot automatisch te reageren, te doen, te zorgen of te regelen. Een belangrijk aspect is dat je leert om meer in het hier en nu te zijn. Dat je accepteert wat er is. Dat betekent niet dat passief bent, maar dat je de situatie erkent zoals die is. Dit geeft jezelf, en vaak ook de ander, meer ruimte om te ontdekken dat er nog heel veel in je leven is wat wel goed is.
  De Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training bij KALM bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Door meditatie, yoga en andere oefeningen leer je kijken naar de manier waarop je met veranderingen omgaat. Daarnaast besteed je ook thuis tijd aan jezelf door het doen van oefeningen.

  De training wordt gegeven door Yvonne van de Leur, ervaren en gecertificeerd Mindfulness-trainer. Ook kinderen kunnen bij KALM een 8-weekse training volgen om te leren omgaan met bijvoorbeeld piekeren, spanning, onzekerheid, angst of boosheid.
  Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de MBSR-training voor mantelzorgers of bij burn-outverschijnselen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply