Rate this post
 • ‘Het heeft mij enorm geholpen’
  Rate this post

  In 2014 werd bij mij borstkanker geconstateerd. Nou geef ik twee uur per week les in een damessportschool, en onder de leden was ook Emerens Olthof, oedeemfysiotherapeut bij Fysiotherapie Delft. Toen zij van mijn situatie hoorde, nodigde ze me uit om te bewegen met het programma ‘Beweeg je Fit’. ‘Gadver’, dacht ik. ‘Daar heb ik dus helemaal geen zin in’, omdat ik op dat moment geen behoefte had aan verhalen van anderen. Ik was een struisvogel op dat moment.’

  Als je borstkanker hebt, word je tijdelijk helemaal lamgelegd, en al snel werd me duidelijk dat ik de spinning- en synergytrainingen op ‘n laag pitje moest zetten. Ik dacht nog dat een positief effect van de kankerbehandelingen zou zijn dat ik zou afvallen, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik zou er eerder van aankomen, en dat wilde ik niet.
  Net na de eerste sessie chemotherapie heb ik me aan­gemeld voor ‘Beweeg je Fit’, en ik had een intake met Ronald van den Broek, met allerlei metingen. Mijn conditie bleek schrikbarend laag.
  Bij de eerste les zag ik de andere patiënten en dacht ik nog: ‘Wat een bejaardengym… Moet ik dit twee keer per week blijven doen?’ Maar na een aantal lessen werd ik enthou­siaster: ik boekte progressie, en merkte dat ik behoefte had om op een veilige manier te bewegen; in mijn eigen tempo, zonder dat ik raar aangekeken werd. Naast bewegings­lessen kreeg ik ook ontspanningsoefeningen; een soort mindfulness.
  Nu ligt ‘t al een tijdje achter me, maar ik weet dat het programma goed is geweest voor mij. Het heeft mij enorm geholpen. Zo was ik sneller weer op de been na een chemobehandeling, en mijn conditie is er echt beter door geworden. En het leuke is: ik heb nog steeds contact met mijn gymmaatjes van toen!

  -Chantal Deen
  Chantal schreef een blog en het openhartige en humoristische boek ‘Gewoon K’ over haar ervaringen.

  Ronald van den Broek is oncologiefysiotherapeut bij Fysiotherapie Delft en begeleidt kankerpatiënten. Er zijn steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat bewegen tijdens de oncologiebehandelingen belangrijk is. Chemotherapie en bestraling hebben namelijk een negatieve invloed op spierkracht en conditie, en veroorzaken vaak vermoeidheidsklachten. Door op verantwoorde manier te bewegen, kan het revalidatieproces sneller verlopen. De begeleiding van Ronald is erop gericht om onder- of overbelasting te voorkomen. Oncologiefysiotherapie is van toepassing bij verschillende oncologische aandoeningen en kan zowel tijdens als na de medische behandeling ingezet worden. ‘Beweeg je fit’ is met name gericht op vrouwen met borstkanker.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply