Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Mijn buren namen me totaal niet serieus!’
  Rate this post

  Ik had het naar mijn zin in mijn kleine koopwoning in een groene buitenwijk. Het winkelcentrum op loop­afstand en mooie uitlaatgebieden voor mijn hondje. Mijn buren waren rustige mensen. Af en toe maakten we een praatje en verder bemoeiden we ons niet ­zoveel met elkaar. Ik woonde naar alle tevredenheid in mijn huis, totdat mijn buren gingen verhuizen…

  De dag dat de nieuwe buren in hun huis trokken, gaven ze een housewarming met harde muziek en veel mensen. Ik vond wel dat ze nogal veel herrie maakten, maar ik probeerde er niet op te letten en zette de tv harder. Ik sliep die nacht echter pas toen ik oordopjes in deed.

  De weken daarna leerde ik de buren beter kennen. Hun hond blafte urenlang en ze zeiden er niks van. Van uitlaten leken ze nooit gehoord te hebben; de hond poepte achterin de tuin, met veel stank tot gevolg. Hun puberzoon was ’s nachts vaak aan het gamen. Dat wist ik doordat de schietgeluiden en het enthousiaste geschreeuw van hem en zijn vrienden doordrongen tot in mijn slaapkamer. Ik wist dat ik iets moest doen, dus ik belde bij de buren aan. De buurvrouw deed open, maar toen ik mijn verhaal deed, zei ze dat ik me niet zo moest aanstellen en deed ze de deur weer dicht. Daar stond ik dan, het huilen nader dan het lachen. Ik heb daarna nog een keer geprobeerd met de buurman te praten, maar die verwees me door naar zijn vrouw en zette zijn muziek harder. Ik werd simpelweg niet serieus genomen!

  Het zat me hoog. Ik sliep amper nog en overwoog zelfs om dan maar te verhuizen, terwijl dit altijd mijn droomhuis is geweest! Op een dag zei een vriendin: ‘Gonny, dit kan zo echt niet langer!’ Ze had gelijk, ik moest voor mezelf opkomen en dit probleem oplossen! Daarom nam ik contact op met mediator Carolien.

  Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heb ik, samen met Carolien, meerdere gesprekken met de buren gevoerd. Het was niet gemakkelijk omdat mijn buren een totaal ander leven leiden dan ik. Toch is het Carolien gelukt om in te zien dat we beiden een andere kijk op het leven hebben en dat die vrijheid er ook mag zijn. Maar dat we, ondanks de verschillen, wel rekening moeten houden met elkaar omdat we nu eenmaal samenleven in een buurt. Met veel geduld zijn we nu tot een aantal afspraken gekomen, waar zowel de buren als ik achterstaan. Het zullen nooit mijn vrienden worden, maar mijn woongenot is weer een stuk groter geworden en dat is waar het me om te doen was.

  Gonny (49)

  Carolien Cromwijk is gecertificeerd mediator en bemiddelt bij scheidingen, arbeids-, familie- en burenconflicten. ‘Door met mediation aandacht te besteden aan wederzijdse frustraties en emoties, wordt duidelijk waar de angel zit. Door deze weg te nemen, ontstaat er ruimte voor nieuw vertrouwen. Ik begeleid vervolgens het proces waarin partijen zelf met oplossingen komen die werkbaar zijn en waar zij beiden achter staan.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply