Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Mijn kinderen mogen niet de dupe worden van mijn scheiding’

  Ik herinner me de avond dat we de knoop door hadden gehakt om uit elkaar te gaan nog als een film, die zich steeds opnieuw blijft afspelen. Die avond gingen mijn gedachtes naar de goede tijden. Gezellige avonden op de bank, naar het pretpark met de kids, onze zonnige vakanties. Al snel keerden mijn herinneringen naar alle andere momenten. De afstandelijkheid tussen ons, de irritatie. Het was een goede keuze geweest om de punt achter onze relatie te zetten. Maar het doorhakken van de knoop was nog maar het begin.

  Het enige wat ik wil, is om de scheiding achter de rug te hebben zodat ik mijn leven weer kan oppakken. Maar nu steken er allerlei financiële kwesties hun kop op. Wie blijft er in ons huis wonen? Hoe moeten we de alimentatie regelen? Er komen allemaal vragen op me af waarvan ik de antwoorden niet weet. Ik merk dat ik bovendien de ruimte in mijn hoofd even niet heb om dit in mijn eentje uit te zoeken.

  We hebben drie prachtige kinderen samen. Zij mogen niet de dupe worden van onze scheiding. We willen met co-ouderschap beginnen. Maar met mijn inkomen kan ik de kosten voor mijn kinderen niet dekken. Ik wil zeker weten dat de financiën goed geregeld zijn, dat ik niet op den duur tegen verrassingen aan ga lopen. Ik wil een goede toekomst voor mijn kinderen. En ook voor mezelf. Maar hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

  – Janet (44)

  Expert aan het woord
  Scheiden is een emotioneel proces. Er komen vaak jaren aan achtergehouden emoties naar boven. Hoewel je hoofd er waarschijnlijk niet naar staat, is de financiële kant van een echtscheiding erg belangrijk. Er kan een woning in het spel zijn, misschien moet je pensioenrechten uitzoeken en mogelijk moet één van de partijen alimentatie betalen. Je hebt partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie kun je eisen als je aanzienlijk minder verdient dan je ex-partner. Als je kinderen hebt is de niet-verzorgende ouder verplicht om kinderalimentatie te betalen. Bij co-ouderschap verdelen jullie de kinderalimentatie naar verhouding van inkomen over de ouders. Het is hierbij het beste om de afspraken direct op papier te zetten in een echtscheidingsconvenant. De afspraak staat zo vast en een van beide partijen kan er daarna niet op terug komen. Om zeker te weten dat deze financiële vraagstukken goed geregeld zijn is het goed om een mediator in de arm te nemen. Zo weet jij waar je aan toe bent en krijg je niet te maken met onverwachte kosten. Je kunt dan met een gerust hart beginnen aan je nieuwe start.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply