Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Mijn mama gaat dood!’
  Rate this post

  Wat heeft borstkanker met hoogbegaafd zijn te maken? Niets, maar… hoogbegaafde ­kinderen kunnen veel en diep nadenken. Als een moeder, oma, tante of iemand anders die dichtbij een hoogbegaafd kind staat, de diagnose krijgt dat er sprake is van borstkanker, kan er in het hoofd van een hoogbegaafd kind al heel veel in werking gezet worden.

  Hoogbegaafde kinderen kunnen al heel vroeg in hun leven, sommige al op 3- of 4-jarige leeftijd, bezig zijn met levensbeschouwelijke vraagstukken. Ze denken snel en maken snelle associatieve verbindingen en kunnen grote denksprongen maken.
  Voor deze kinderen is het daarom uitermate ­belangrijk om hen serieus te nemen en er ­samen over te praten. Wat doet het met het kind dat zijn moeder borstkanker heeft? Wat is de prognose? Wat is de behandeling? Wat gebeurt er als er een chemokuur moet plaatsvinden?
  Wat gebeurt er als er een borst afgezet moet worden? Hoe jong het kind ook is: neem het mee in het gehele proces, ook als er sprake is van de dood. Niets is zo erg als er in je hoofd ­alleen mee te zijn en niet te weten wat er werkelijk staat te gebeuren. Ze maken dan hun eigen verhaal, zijn onnodig angstig, boos, of sluiten zich helemaal af. Wees eerlijk en open, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn! Indien nodig kan ik jouw kind daar bij helpen.
  Lilian Moget is zelf moeder van twee hoog­begaafde kinderen en gezondheidszorgpsycholoog, lichaamsgericht werkend psycholoog en specialist Hoogbegaafdheid (ECHA) in ­opleiding. In haar praktijk begeleidt zij kinderen, hun ouders en leerkrachten rond wat het betekent om hoogbegaafd te zijn. Hoogbegaafden denken en voelen anders dan hun leeftijdgenoten, en dat vraagt om een andere aanpak.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply