Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Mijn papa en mama gaan scheiden wat nu?’
  Rate this post

  Een interview met Saar, een meisje van 11 jaar en kind van gescheiden ouders.

  Hoe is het om kind te zijn van gescheiden ouders?
  Ik ben gelukkig niet het enige kind bij mij in de klas.

  Wat is er vervelend aan?
  Als ik bij mama ben, mis ik papa en als ik bij papa ben, mis ik mama. Ook is mama vaak erg verdrietig en wil ik haar troosten, maar ik weet niet hoe. Gelukkig kunnen we wel in ons huis blijven wonen. Als ik naar papa ga, moet ik allemaal spullen inpakken en mama alleen laten. Dit vind ik niet fijn.
  Doordeweeks gebeuren er soms best belangrijke dingen, maar met papa bellen vind ik niet fijn. In het weekend lijkt het dan al niet belangrijk meer, dus vertel ik veel dingen niet tegen mijn vader.

  Tegen wat voor moeilijkheden loop jij wel eens aan, als kind van gescheiden ouders?
  Mama doet soms lelijk over de vriendin van papa. Ik snap dat wel, maar eigenlijk vind ik haar ook wel aardig. Dat durf ik alleen echt niet tegen mama te zeggen. Ik vertel ook niet zoveel over de weekenden bij papa. En als ik bij papa ben, wil ik niet te veel over mama praten. Ik denk niet dat zij wil dat papa weet dat ze vaak verdrietig is.

  Wat is handig aan het zijn van kind van gescheiden ouders?
  Als ik bij papa ben, doen we vaak veel gezellige dingen, die deed ik vroeger helemaal niet zo vaak met hem. En bij mama mogen we nu ook meer. Tijdens het eten aan tafel televisie kijken bijvoorbeeld.

  Als je een toverstaf had en je mocht een wens doen, wat zou je dan wensen?
  Het liefst dat ze weer bij elkaar komen, maar dat gaat denk ik toch niet gebeuren. Maar dan zou ik wel willen dat papa minder ver weg zou wonen en dat mama minder boos en verdrietig is.

  Als er ouders gaan scheiden van een kind dat jij kent, wat zou je hun dan willen zeggen?
  Dat het echt niet makkelijk is voor hun kind, maar dat die dat niet zo snel zal laten zien. En dat hun kind echt niet wil dat ze ruzie maken met elkaar. Een kind wil niet het gevoel hebben dat hij moet kiezen.

  Kinderen in echtscheidingssituaties
  Voor kinderen is een echtscheidingssituatie vaak een lastige en onzekere periode die gepaard gaat met een hoop ­gevoelens en zorgen. Gevoelens van schuld, angst, ­onmacht, verdriet, rouw, opluchting en/of boosheid. En zorgen over de toekomst, een thuis, het geld of je familie. Een vraag waarmee veel ouders worstelen is: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind het minste last heeft van de situatie?’. Eén van de eerste dingen die ouders kunnen doen, is zich inlezen en alert zijn op signalen van hun kind.

  Loyaliteit en loyaliteitsconflicten
  Loyaliteit tussen kind en ouder gaat over de onlosmakelijke band tussen hen beiden. Het kind zal altijd loyaal zijn aan zijn beide ouders, zichtbaar en onzichtbaar. Tijdens een scheiding kunnen kinderen het gevoel hebben voor een onmogelijk dilemma te staan, namelijk partij te kiezen voor één van hun ouders. In sommige gevallen spreken ouders openlijk uit dat een kind moet kiezen, maar in de meeste gevallen gebeurt dit zonder dat ouders er zelf erg in hebben. Het spreekt voor zich dat ouders graag de loyaliteit van hun kind krijgen tijdens een scheiding. Dit kan een troostende werking hebben. Voor kinderen kan het gevoel partij te moeten kiezen zorgen voor loyaliteitsproblemen en loyaliteitsconflicten, die gepaard gaan met problemen in zich kunnen aanpassen. Niet meer kind zijn
  Soms komen kinderen en ouders tijdens of na een scheiding in een patroon waarbij een kind oudertaken of de ouderfunctie op zich neemt. In veel gevallen gebeurt dit onbewust en versterken ouder en kind dit patroon. Het biedt beiden op korte termijn een fijn gevoel. Het patroon maakt echter dat kinderen minder kind ­kunnen zijn. Hun zorgen en verantwoordelijkheden worden ­vergroot en zijn niet passend bij de ontwikkeling van het kind. Daar komt bij dat een kind in veel gevallen tekortschiet omdat hij niet in staat is de zorgen weg te nemen en de verantwoordelijkheden op zich te nemen.

  M4care en scheiding
  M4Care is er voor ouders die vragen hebben over hun ouderschap na een echtscheiding. M4Care is er ook voor kinderen die tijdens of na een echtscheiding hulp willen om te ontdekken wat de scheiding van hun ouders voor hun betekent en wat zij en hun ouders kunnen doen om ­problemen waar ze tegenaan lopen op te lossen.

   

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply