Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Mijn zieke periode kan ik afsluiten met een wonder’

  Evelien Oomen (30) draagt het BRCA2-gen bij zich, wat zorgt voor een verhoogd risico op borstkanker. Ze stond er dan ook op om preventief behandeld te worden en haar borsten te laten verwijderen. Tijdens een verkennende MRI-scan bleek dat er cysten in haar borsten zaten, geen reden tot paniek. Na een biopt werd duidelijk dat het toch borstkanker was. Een operatie en zestien chemokuren volgden.

  ‘Het is niet gemakkelijk geweest’, vertelt Evelien over het behandeltraject. ‘Vooral het moment dat mijn haar uitviel en ik een borst miste, tastte mijn zelfvertrouwen aan. Mijn vrouwelijkheid was in één klap weg. Daarna kwam een overlevingsdrang. Natuurlijk was ik bang voor wat er komen ging, maar doordat ik er zo tijdig bij was, was de kans op genezing groot.’ Evelien is nu twee jaar kankervrij, wat de kans heel klein maakt dat de borstkanker terugkomt. Vanwege haar jonge leeftijd blijft ze de komende tien jaar onder controle bij het Borstcentrum van Máxima Medisch Centrum.

  Kinderwens
  Op het moment van de diagnose was Evelien 27 jaar en had ze een grote kinderwens. De chemokuren konden haar eicellen aantasten, waardoor ze onvruchtbaar kon raken. Ze koos voor spoed-IVF om haar eicellen in te vriezen. Zo hoopte ze haar kinderwens op latere leeftijd alsnog te kunnen waarmaken. Na een echo en aanvullend bloedonderzoek bleek echter alleen de voorraad eicellen fors verminderd en niet de kwaliteit ervan. Vanwege de grote kinderwens raadde haar gynaecoloog aan om te proberen om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Bij Evelien zorgde dit voor veel onzekerheid. De angst dat het niet zou lukken was groot, maar niets was minder waar: Evelien werd meteen zwanger van een meisje. ‘Na een ziekteproces van twee jaar kan ik de periode afsluiten met een wonder. Dat mijn lichaam me iets positiefs gunt, na alle narigheid, is bizar. Wat me des te meer doet beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om zwanger te worden na deze ziekte.’

  Herstel
  Dolgelukkig is ze nu, hoewel de zwangerschapskwalen in combinatie met het herstel van de chemo’s zwaar is. ‘Je wilt vooruit, maar dat gaat niet. Dan besef ik weer dat ik nog niet helemaal hersteld ben van de ziekte. In plaats van een stap vooruit moet ik even pas op de plaats maken tijdens de zwangerschap.’ Door het BRCA2-gen heeft Evelien ook een verhoogde kans op eierstokkanker. Ze is dan ook vastbesloten om na het vervullen van haar kinderwens ook haar eierstokken preventief te laten verwijderen. ‘Een kankertraject wil ik niet nóg eens meemaken. Dat heb ik achter me gelaten.’

  Borstcentrum Máxima
  Borstcentrum Máxima is onderdeel van Máxima Oncologisch Centrum en bevindt zich in Eindhoven. Hier wordt al vele jaren hoogstaande zorg geleverd voor patiënten met borstkanker of het vermoeden daarop, met als doel persoonlijke zorg voor patiënten in iedere leeftijdscategorie. Borstkanker is in alle gevallen een ingrijpende ziekte. Bij jonge patiënten is er meestal een grotere ziektelast. Zij kampen vaak met specifieke vragen. Borstcentrum Máxima is gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van deze jonge vrouwen: er is aandacht voor werk, gezin, sociaal leven, vruchtbaarheid, seksualiteit en mogelijke ingrijpende langetermijneffecten van de behandeling(en).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply