Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Minder stress geeft minder kilo’s
    Rate this post

    In deze tijd staan vrouwen ‘hun mannetje’. Dat is noodzakelijk in een snelle wereld waarin succes gerelateerd wordt aan het leveren van prestaties, het behalen van doelen en efficiëntie. Als vrouw ben je moeder, echtgenoot, minnares, werkneemster of zelfstandige, collega, vriendin, zus en dochter. En soms zelfs een bitch of een femme fatale! Maar de rol die vrouwen het meest vervullen, is die van supervrouw: alle ballen in de lucht houden en alles even perfect (willen) doen! Is het wel zo slim om dat na te streven? Of mag het ietsje minder?

    Stress: we hebben het allemaal. Hoe we daarmee omgaan, bepaalt of we er ziek door worden. Vrouwen zijn gevoeliger voor stress dan mannen. Bij vrouwen blijven de stress­hormonen niet alleen langer in het lichaam, er worden ook meer van deze hormonen afgegeven. De vrouwelijke hersenen blijken daarnaast een hogere gevoeligheid voor stress te hebben, waardoor vrouwen heftiger op spanningen reageren: ze vertonen meer negatieve emoties! Daarnaast wordt vrouwen geleerd om te zorgen voor het welzijn van anderen. Het is een gewaardeerde eigenschap geworden om jezelf op de laatste plaats te zetten.

    Kritische stemmen
    Om ervoor te zorgen dat we blijven presteren en ons beste beentje voorzetten, hebben we een innerlijke raadgever. Die helpt ons de lat hoog te leggen: die volgende cursus te doen, vaker naar de sportschool te gaan of dat nieuwe dieet te volgen. Vanuit waarden en normen in ons systeem, die vaak gestoeld zijn op het idee dat wij vrouwen minder waard zijn, worden we aangespoord om harder te werken en betere prestaties neer te zetten, kortom een ‘supervrouw’ te zijn, in de hoop waardering te krijgen. Daarbij is hoe wij eruitzien een heel belangrijke rol gaan spelen.

    Eten en stress
    Als de interne druk hoog is omdat we steeds moeten presteren, gaan we manieren zoeken om daaraan te ontsnappen. Eten is een van de vele strategieën die we dan inzetten: even een momentje voor jezelf of jezelf belonen voor de prestatie die je zojuist hebt geleverd. Het gevaar is dat je dan terechtkomt in de vicieuze cirkel van aankomen, lijnen, afvallen en weer aankomen. Dat het volgende dieet je niet verder gaat helpen, dat begrijp je wel.

    Wat kun je dan doen?
    1.     Leer grenzen te stellen en te delegeren. Wees bovenal wat vaker egocentrisch en zet jezelf op de eerste plaats.
    2.     Praat met vriendinnen over wat je bezighoudt. Praten zorgt voor de aanmaak van serotonine, het hormoon dat stress vermindert.
    3.     Beweeg en doe ontspanningsoefeningen zoals mindfulness. Het is bewezen dat mindfulness een hulpmiddel is om meer met het ‘innerlijk’ contact te maken. Ook creatief bezig zijn helpt om contact te maken met je belevingswereld en draagt bij aan een betekenisvol leven. Als je contact maakt met het innerlijk, wordt de buitenkant minder belangrijk en kun je de rol van ‘supervrouw’ steeds meer naast je neerleggen.
    4.     Zorg voor goed voedende maaltijden: onder andere complexe koolhydraten, citrusfruit, vette vis, groene groenten, noten, avocado’s en rauwe groenten.

    De juiste begeleiding
    Ben je eraan toe om uit de rol van ‘supervrouw’ te ­stappen en meer vanuit je innerlijk te leven? Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en ­bewustwording is gespecialiseerd in begeleiding bij stress en stressgerelateerde aandoeningen. We combineren psychologie, mindfulness en diverse andere methodieken om je te helpen met bewustwording. Zo leer je jezelf echt te voeden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply