Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Met minder stress het nieuwe jaar in
  Rate this post

  Om alle balletjes omhoog te houden in het drukke dagelijks leven, heb je een bepaalde mate van spanning nodig. Maar als je voor een langere tijd te veel stress ervaart, kan dat een probleem worden en zelfs leiden tot een burn-out. Jouw goede voor­nemen voor het volgende jaar? Het aanpakken van jouw teveel aan stress!

  Wanneer stress zich opstapelt, kan dat leiden tot overspannenheid of een burn-out. Er ontstaat dan een dis­balans tussen de dingen waarmee je elke moet dealen en de energie en de kracht die je hebt om hiermee om te gaan. Je hebt het gevoel dat je stééds achter de feiten aanloopt en je merkt dat je steeds geprikkeld reageert op dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt. Je bent veel aan het piekeren, bent somber en zou het liefste een paar dagen helemaal niks willen doen. Ook geeft je lichaam signalen af: je kan alleen nog maar slapen, je hebt huilbuien en geen energie om ook maar iets te ondernemen. Herken je dit? Luister naar jezelf én je lichaam en trek op de tijd aan de bel.

  Tot hier en niet verder
  Een goede behandeling en begeleiding kunnen ervoor zorgen dat jouw burn-outklachten verminderen en dat je je beter gaat voelen. Een psycholoog kan helpen jouw inzicht te geven in jouw gedragingen en gedachtes die maken dat jij altijd maar doorgaat en over je eigen grenzen heengaat. Het kan zijn dat jij bijvoorbeeld het gevoel hebt dat jij altijd de beste moet zijn en ambitieuze doelen stelt waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Het kan ook zijn dat je het lastig vindt om conflicten aan te gaan en ‘nee’ te zeggen. Vaak gebeurt dat aan de hand van cognitieve gedrags­therapie, een gesprekstherapie die wetenschappelijk effectief is gebleken. Tijdens de gesprekken met de psycholoog neem je afstand van de situatie, zodat je meer rationele gedachten en gedragingen formuleren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply