Rate this post
 • Mindful leven: waarom eigenlijk?
  Rate this post

  ‘Mindful leven? Ja, dat doe ik al hoor. Ik ga een keer per week naar yoga en ik neem voldoende rust. Ik voel me zen en goed.’

  De drukke en stressvolle maatschappij – het moderne leven – laat dagelijks zijn sporen achter. Complexiteit, prikkels, druk en onzekerheid kunnen leiden tot stress, evenals het onderdrukken van emoties. In het dagelijkse leven kiezen we er vaak voor om door te gaan en deze stress te onderdrukken. We focussen ons op iets anders.

  ‘Mindful leven’ is leven in het hier en nu, vanuit volle aandacht. We kennen allemaal het moment dat we naar iets uitgekeken hebben en dat het voorbij is voordat we het ervaren hebben. Neem je favoriete maaltijd. Je kijkt er naar uit… Tegelijkertijd houden problemen van vandaag, gisteren of morgen je bezig. Terwijl je je bord leeg eet, malen die zorgen door je hoofd. Echt genieten – hier en nu en met aandacht – is er niet bij. Je bord is leeg en je vraagt je af waar je je nu zo op verheugd hebt.

  Rust voor de geest
  Prikkels en zorgen maken je moe. Het op tijd naar bed gaan helpt je dan om je lichaam rust te geven. Als je slaapt, rust je lichaam uit, maar je geest niet. Je geest verwerkt tijdens de slaap de indrukken van de voorgaande dag, en dat is hard werken. De geest dient dus op een andere wijze ‘rust’ te krijgen. Een manier om de geest rust te geven, is mindful zijn – leven in het hier en nu en genieten. In deze staat kan de geest optimaal uitrusten.

  Positiviteit
  Een belangrijke voorwaarde voor mindful zijn, is het ­positief in het leven staan. Genieten en met aandacht leven is ­immers alleen mogelijk vanuit een positieve staat van zijn. De kracht van onze gedachten heeft hierin een grote invloed. Dagelijks negatieve gedachten denken, negatieve gevoelens toelaten, belast onze geest.
  Dr. Masuru Emoto – Japans wetenschapper – heeft de ­invloed van gedachten en emoties op water onderzocht. Het blijkt dat positieve gedachten en emoties mooie kristallen in water achterlaten en negatieve gedachten en emoties het water vertroebelen. Ook wij bestaan voor meer dan de helft uit water. Stel je eens voor wat een positieve gedachte voor effect – intern – bij jou achterlaat. En een negatieve?

  Mindful zijn is dus een voorwaarde om onze geest de ­welverdiende dagelijkse rust te geven en niet geestelijk overwerkt te raken. Een keer per week mindful zijn volstaat niet. Wil je leren hoe je mindful kunt leven? Barada Opleidingscentrum verzorgt workshops en individuele coachingssessies gericht op mindfulness.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply